Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цената на компромиса. Как Босна може да има за премиер сръбски националист


Зоран Тегелтия
Зоран Тегелтия

След повече от година без правителство, Босна и Херцеговина е на път да се сдобие с такова, след като Зоран Тегелтия беше номиниран за премиер. Предложението е на колективното босненско председателство – орган, който се състои от представители на двете административни единици – Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина, както и на хърватската етническа група.

Кандидатурата на Тегелтия, която трябва да бъде гласувана от парламента, дълго беше обект на спорове. Самото му издигане съшо предизвика много въпроси. Причината е, че той е член и активен деец на управляващата партия в Република Сръбска – Алианс на независимите социалдемократи, на ултранационалиста Милорад Додик.

Именно тази формация обяви през 2017 г., че Република Сръбска „запазва неутралитет“ и оттогава блокира опитите на Босна и Херцеговина да върви към присъединяване към НАТО. Другите участници в тристранното управление обаче искат страната да влезе в Алианса.

Затова след като Милорад Додик номинира за премиер Тегелтия, който също обеща да не води Босна и Херцеговина към членство в НАТО, те се възпротивиха и отказаха да го подкрепят. Това обаче се промени на 19 ноември, когато представителите на босненците и хърватите подкрепиха Тегелтия.

Цената на подкрепата

Представителите на босненците и хърватите се съгласиха да подкрепят Тегелтия, след като Додик от своя страна се съгласи да разреши Босна и Херцеговина официално да изпрати в централата на НАТО в Брюксел ключов документ – национална програма, необходима за активирането на плана за членство на страната в Алианса. Посолството на САЩ в Сараево приветства споразумението, което се очаква да сложи край на политическата криза в Босна и Херцеговина, продължила 13 месеца.

Въпросителните около личността и партийната принадлежност на Тагелтия обаче остават.

Лидерът на Алианса на независимите социалдемократи, в който Тагелтия членува от 20 години, Милорад Додик е под американски санкции от 2017 г. заради „активното подкопаване на Дейтънското споразумение“, с което през 1995 г. официално се поставя край на войната в Босна. Наскоро Додик заплаши, че Република Сръбска ще спре да изпълнява споразуменията за данъчно и правно сътрудничество с Федерация Босна и Херцеговина. Той е привърженик на идеята за обединение на всички етнически сърби в една държава, т.нар. Велика Сърбия.

Членове на партията са подписали споразумения за сътрудничество с управляващата партия в Русия, както и с партии в отцепили се региони като Южна Осетия, част от Грузия, но контролирана от Русия.

Самият Зоран Тегелтия е финансов министър на Република Сръбска от 2013 до 2018 г. и е смятан за близък съюзник на Додик. 58-годишният икономист започва политическата си кариера през 2000 г., когато е избран за общински съветник. Същата година е избран за депутат в регионалния парламент на Република Сръбска. От 2004 до 2012 г. той е кмет на град Мрконич.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG