Връзки за достъпност

Извънредни новини

От Русия с любов. Руски шпионин предава на сръбски "колега" торба с пари в Белград


Кадър от видеото, описано като: Служител на руското разузнаване се среща със сръбски шпионин
Кадър от видеото, описано като: Служител на руското разузнаване се среща със сръбски шпионин

В Сърбия започна разследване за евентуално извършване на шпионаж, свързан с Русия. Скандалът се разрази, след като в социалните мрежи се появи видео, на което изглежда, че руски дипломат предава пари на мъж, за когото се твърди, че е част от службите за сигурност на западната ни съседка.

В сряда министър-председателят на Сърбия Ана Брнабич заяви, че военното разузнаване е получило заповед от президента Александър Вучич да разследва случая. Разузнавачите ще трябва да отговорят на въпроса дали мъжът, за когото се твърди, че предава подкуп, е служител на руските служби.

Видеото бе качено в YouTube на 17 ноември под заглавието „Kdjuey Lskduf“ и бе придружено с описание „Служител на руското разузнаване се среща със сръбски шпионин“.

Кадрите показват как описаният като руски дипломат предава на сръбския агент найлонова торба по време на срещата им в Белград. По-късно служителят на сръбските служби вади от торба плик с пари - от торба, която прилича на същата, която е получил от руснака.

Началникът на звеното за анализи в сръбската Служба за разузнаване и сигурност (BIA) Реля Зелски заяви, че „без съмнение бе установено, че на видеото е заснет служител на руските разузнавателни служби“.

Зелски отказа да разкрие самоличността на другия мъж от видеото. По негови думи президентът Вучич ще предостави допълнителни детайли по случая след заседанието на Съвета по национална сигурност, който ще се проведе в четвъртък.

По думи на Зелски държави като САЩ, Великобритания, Франция, както и „играчи от региона“, изпълняват „подривни разузнавателни мисии в Сърбия“.

В сряда, когато новината за видеото придоби популярност, вицепремиерът Небойша Стефанович подписа две споразумения за отбрана с председателя на Съвета по отбрана на Русия Николай Патрушев.

Една от спогодбите е свързана с борбата срещу организираната престъпност и противодействие срещу тероризма.

Христо Грозев от разследващата група "Белингкат" идентифицира един от двамата мъже във видеото като руския зам.-военен аташе Георгий Викторович Клебан.

По данни на външното министерство на Сърбия Клебан е заемал позицията на заместник съветник по отбраната в руското посолство в Белград до юни 2019 г. Свободна Европа попита посолството дали може да потвърди, че човекът във видеото е Клебан, но все още няма получен отговор.

По думи на сръбският министърът на отбраната Александър Вулин аферата може да е свързана с решението на Белград да запази военен неутралитет докато повечето държави на Балканите се присъединяват към НАТО. Пред агенция "Танюг" той заяви, че „ситуацията е много сериозна“.

Сърбия се опитва да се присъедини към ЕС, но продължава да бъде близък съюзник на Москва. Властите в западната ни съседка обещаха да запазят военен неутралитет, въпреки че повечето страни на Балканите вече се присъединиха към НАТО.

Белград се отказа да се включи и в санкциите, които Западът наложи на Русия заради действията ѝ в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG