Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия вече ще обявява и отделни журналисти за "чуждестранни агенти"


Владимир Путин по време на годишната си пряка линия, 20 юни 2019 г.
Владимир Путин по време на годишната си пряка линия, 20 юни 2019 г.

Държавната дума на Русия прие на трето, последно четене законопроекта, който ще позволи и физически лица да бъдат обявявани за "чуждестранни агенти". В подкрепа на проекта гласуваха 311 депутати, само четирима се въздържаха.

Поправките дават възможност отделни физически лица да бъдат обявявани за "чуждестранни агенти", дори и само ако разпространяват публикации на медии, които вече са обявени за "чуждестранни агенти". Под ударите на новия закон попадат журналистите, които създават съдържание за такива медии, получават възнаграждение или имущество от чужбина, включително и от руски юридически лица, финансирани от чуждестранни източници.

Вносител на поправката е председателят на комисията по информационна политика в Държавната дума Леонид Левин. Според него ако едно физическо лице пише или разпространява материали за култура, спорт или музика, то това едва ли ще доведе до включване в списъка с "чуждестранни агенти".

"Но ако човек пише материали, свързани с обществено-политическата ситуация, то рискът от включване в списъка е достатъчно голям", уточни Левин. Министерството на правосъдието съвместно с Министерството на външните работи ще взимат решение за всеки конкретен случай.

Законът за "чуждестранните агенти" е приет в Русия през 2012 г. Всяка нетърговска организация или обществено движение могат да бъдат включени в списъка с "агенти", ако получават финансова подкрепа от чужбина и водят политическа дейност. В закона няма критерии как се определя такава дейност. Включените в регистъра организации са длъжни периодично да подават финансови отчети и да отбелязват във всяка една своя публикация в интернет, че са "чуждестранни агенти". Предвидените глоби са огромни.

През 2017 г. Русия разшири обхвата на закона и включи медиите. Министерството на правосъдието е обявило за "чуждестранни агенти" десет медии досега. Това са "Гласът на Америка", Радио Свободна Европа/Радио Свобода, още седем специализирани или регионални сайта на РСЕ/РС, както и съвместният телевизионен проект на "Гласът на Америка" и РСЕ/РС - "Настоящее время".

Руските власти много пъти са казвали, че законът за "чуждестранните агенти" е "огледална мярка" на искането на властите в САЩ към телевизионния канал Russia Today да се регистрира като "чуждестранен агент".

Президентът на Радио Свободна Европа/Радио Свобода Джейми Флай определи действията на Русия като "политически мотивирани".

"Това е опит да се накарат да замълчат независимите медии в Русия и да се лиши публиката от достъп до информация, различна от контролираната от Кремъл. Законите в САЩ гарантират редакционната независимост на РСЕ/РС. Всяко предположение, че ние или нашите журналисти сме агенти на някое правителство, е лъжа".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG