Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спецназ и бирария "Черната овца". Какво знаем за шпионския скандал между Белград и Москва


Сръбският президент Вучич и неговият руски колега Путин по време на среща тази пролет. Отношенията между Сърбия и Русия са традиционно дружески.
Сръбският президент Вучич и неговият руски колега Путин по време на среща тази пролет. Отношенията между Сърбия и Русия са традиционно дружески.

Шпионският скандал между Русия и Сърбия достигна критична точка, след като президентът Вучич също заговори за "обширна разузнавателна операция" срещу неговата страна. По думите му тя е извършвана от руски шпиони заедно с членове на сръбската армия.

Президентът направи изявлението си след заседание на Съвета за национална сигурност в четвъртък. До него се стигна след като беше идентифициран водещ руски участник в операцията.

Участник в идентификацията на руснака е българският разследващ журналист Христо Грозев, който в петък заяви за Свободна Европа, че никога не е получавал повече заплахи, идващи от Сърбия, от заплахите, които е получил след като се е намесил в темата.

Откъде тръгна всичко

Видео, разпространено преди седмица в YouTube и изпратено на медиите, показва нощни кадри, на които се вижда дружеска среща между двама мъже. Лицето на единия се вижда ясно, докато лицето на другия е скрито с видео ефект. Мъжът с ясно различими черти е руският агент Георги Клебан. В началото на видеозаписа той носи непрозрачна найлонова торбичка, която към края на епизода се e озовала в ръцете на другия мъж. Непознатият вади оттам пари и преброява част от тях. Твърди се, че мъжът, приел парите и представен със закрито лице, е сърбин. Видеото показва приятелска прегръдка между двамата, а също и факта, че преди да настъпи броенето на парите двамата отиват на бар.

Видеото не е датирано и не е ясно кой е авторът му. Мястото, на което е осъществена срещата, е квартал "Земун" на Белград, а бирарията е "Черната овца", написаха сръбски медии, разпознали района. От сръбската агенция за информация и сигурност (БИА) заявиха, че видеото е автентично.

Името на руския агент е посочено в наименованието на видеофайла. Балканската редакция на Радио Свободна Европа го представи като Георгий Викторович Клебан – бивш помощник аташе в руското посолство в Белград. Христо Грозев, който е журналист в разследващия сайт "Белингкат", го представя като служител на руското военно разузнаване, което традиционно се съкращава като ГРУ. Името беше потвърдено и от официалните власти. Грозев твърди, че адресната регистрация на Клебан е на адреса, на който се намира Военната академия. Жена му пък е адресно регистрирана в сградата, в която живеят хора от руските специални части Спецназ.

В четвъртък вечерта президентът Вучич спомена другия мъж от видеото като подполковник от сръбската армия в оставка, чиито инициали са З. К.

Политическият контекст

Скандалът идва в навечерието на посещението на Путин в Сърбия. Той ще бъде в Белград в началото на декември. Москва реагира на новините като заяви, че става дума за провокация. Що се отнася до президента Вучич, той посочи, че случаят няма да се отрази на добрите отношения между двете страни.

Според Вучич, Путин не е бил информиран за действията на руското разузнаване на сръбска територия.

Междувременно интерпретациите на тези новини се разделиха на две - според едната хипотеза случаят е подхвърлен от чужди служби, а според другата целият скандал е резултат от вътрешни битки в самото сръбско разузнаване. Последната теза разви и Христо Грозев за Свободна Европа.

"Вчерашната реч на Вучич не изглеждаше напълно откровена" - каза той. Според него е доказано, че Клебан е напуснал поста си преждевременно – още през април 2019. При положение, че БИА са знаели за действията му, той е имал още няколко информатора“, малко вероятно е Вучич да не е бил информиран отдавна, и да не е съгласувал изгонването на пом. аташето. За Грозев основният въпрос е всъщност защо скандалът избухва публично чак шест месеца по-късно.

"Основната версия в сръбската и руската преса е, че това е операция на чуждо разузнаване. Според мен много по-вероятно е да е резултат от вътрешна борба между сръбските тайни служби", каза той в писмено интервю.

"Българска следа"

Междувременно председателят на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун заяви, че София има „мощно разузнавателно присъствие в Сърбия“. Това предизвика реакцията на София, която заяви, че ще поиска обяснения от Белград. Това съобщи външният министър Екатерина Захариева пред Нова телевизия.

„Това е неразделна част от хибридна операция, обвързана с пристигането на руския президент Владимир Путин“, беше казал Дрецун, цитиран от „Медиапул“. Той каза още, че в Северна Македония има разузнавателен център, откъдето българското и хърватското разузнаване провеждат операции срещу страната му.

„На разпространеното видео аз не виждам български разузнавач да вербува сръбски висши офицери. Това го прави друга страна. (…) Вчера излязохме с изявление, че няма нищо вярно в тези твърдения. България винаги е подкрепяла и подпомагала Сърбия. Учудени сме от тези твърдения и категорично ги отричаме“, каза в отговор министър Захариева. Тя каза, че вероятно българската страна ще извика "сръбския посланик на ниво директор“. И че се надява казаното от Милован Дрецун да е лична позиция на сръбския депутат, а не официална.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG