Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кание Уест, рапърът, който написа опера


Кание Уест
Кание Уест

Рап звездата Кание Уест е бил първи много пъти, последно преди по-малко от месец, когато най-новият му албум Jesus Is King завзе повечето места в топ 10 на класациите на „Билборд“ едновременно за християнски и за госпъл песни.

Кание е опитвал толкова много неща, че за него изглежда няма граници в изкуството, нито във възможностите за изява. Той шокира мнозина, когато в началото на годината пое на „духовно пътуване“, изнасяйки с оркестъра си концерти в църкви и по фестивали, но не толкова, колкото тази седмица когато обяви, че е написал опера. При това не каква да е, а разказваща за библейския герой и персийски цар Навуходоносор, известен на меломаните от интерпретацията на Джузепе Верди в "Набуко".

Премиерата е в неделя в Лос Анджелис, а заглавието ѝ – „Навуходоносор“. Засега за съдържанието ѝ се знае малко и почти нищо за това дали Уест всъщност може да пише оперна музика.

Освен, че се е биел като лъв, Навуходоносор построява Висящите градини във Вавилон, смятани в Древността за едно от седемте чудеса на света. В Библията Навуходоносор е представен основно в Книгата на пророк Даниил - разкаял се тиранин, който губи разсъдъка си.

До неделя оперните фенове и почитателите на една от най-ярките съвременни рап звезди са в очакване на интерпретацията на Набуко, която според предварителните съобщения проследява трансформацията на Навуходоносор от зъл, властен и самопровъзгласил се цар в смирен човек, намиращ утеха във вярата. Все още не е ясно дали Уест се ограничава само в ролята на композитор или ще излезе и на сцената.

Критиците са скептични, че той може да създаде опера в класическата ѝ форма. Още повече, че заявката е за спектакъл, в който операта ще дели сцената с изобразителни изкуства и модерен танц. Но в 400-годишната си история операта се е доказала като „изключително приспособима и устойчива. От мега продукции, включващи стотици хористи и дори слонове като „Аида“ на Верди до авангардни монодрами като „Нито“ на Мортън Фелдман, опера се предлага във всякакви форми и размери. И така трябва“, пише американското Национално обществено радио.

Това, в което никой няма съмнение е че Уест е отдаден на изкуството, независимо от формата му. Майка му си спомня, че първите му опити да рапира датират от тригодишната му възраст. След като завършва колеж Уест кандидатства рисуване в Академията по изкуствата в Чикаго, но се отказва от четката, тъй като времето не му стига да съчетае различните си творчески таланти. Преди десетина година се захваща също толкова сериозно с правене на мода, без да изпуска музиката. С девет албума зад гърба си, собствена звукозаписна компания и бляскава съпруга - Ким Кардашян, Кание Уест продължава да търси себе си, въпреки че е най-награждаваният с „Грами“ изпълнител. Новият му експеримент идва да докаже, че за таланта няма достатъчно високи планини, както е казал поетът.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG