Връзки за достъпност

Извънредни новини

Папа Франциск предупреди, че технологиите и глобализацията застрашават индивидуалността на младите


Папа Франциск в Бангкок

Технологията и глобализацията хомогенизират младите хора по света до степен, в която тяхната уникалност и културна индивидуалност стават застрашени видове. Това каза папа Франциск по време на посещението си в Тайланд, съобщи Ройтерс. 82-годишният глава на Католическата църква призова младите хора да запазят културата на предците си по време на среща с лидери на други вероизповедания.

Той се изказа срещу „набиращата скорост тенденция да се дискредитират местните ценности и култури като се налага унифициран модел“ за поведение на младите хора, имайки предвид западното влияние от филми, реклами и социални медии. „Това води до културно опустошение, също толкова сериозно, колкото изчезването на животински и растителни видове“, каза папа Франциск.

Запазването на местната католическа култура беше тема на посещението на папата в преобладаващо католически села в околностите на Бангкок, където той призова жителите и управляващите в преобладаващо будистката страна да не възприемат християнството като чужда религия. През последните десетилетия християнското малцинство се радва на добро отношение в Тайланд.

От началото на своя понтификат през 2013 г. папа Франциск проповядва, че Католическата църква трябва да расте чрез привличане на млади последователи, вместо чрез проповедническа дейност. Това предизвиква критики от консервативни последователи на вярата, които се противопоставят на намерението на папата да пригоди религията към местните културни особености и към нуждите на различните поколения.

Франциск също така осъди сексуалната експлоатация на жени и деца в Тайланд, която по думите му е свързана насилие, тормоз и поробване, които трябва да бъдат изкоренени. Страната е печално известна като дестинация за секс туризъм. След посещението си в Тайланд папа Франциск ще се отправи към Япония, където ще посети Хирошима и Нагасаки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG