Връзки за достъпност

Извънредни новини

"40 млн. евро загуба". Чешки сенатор сезира прокуратурата за продажбата на "ТЕЦ Варна"


Сенатор Лукаш Вагенкнехт
Сенатор Лукаш Вагенкнехт

Член на Сената на парламента на Чехия подаде сигнал до Софийската градска прокуратура с данни за „общи стопански престъпления“ на продавача и купувача на „ТЕЦ Варна“, съобщи „Антикорупционен фонд“. Лукаш Вагенкнехт е описал сделката на чешката държавна енергийна компания „ЧЕЗ груп“, която в края на 2017 г. продава „ТЕЦ Варна“ на фирмата на бившия транспортен министър в кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов. Според Вегентнехт – на много по-ниска цена от реалната.

„Имаме много доказателства в подкрепа на нашата позиция, че продажбата на „ТЕЦ Варна“ носи на чешкия данъкоплатец (ЧЕЗ е държавна компания) финансова загуба от около 1 милиард чешки крони (40 млн. евро – б.р.)“, казва сенаторът в позиция до Свободна Европа.

ЧЕЗ купува „ТЕЦ Варна“ през 2006 г. за 206 млн. евро, а го продава през 2017 г. за 48,5 млн. евро на „Сигда“, по това време собственост на децата на Папазов. Днес 70% от „ТЕЦ Варна“ вече са официално собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

„Ръководството на ЧЕЗ обясни ниската продажна цена на „ТЕЦ Варна“ с ниската ефективност на ТЕЦ-а. Но пък ние откриваме много документи, които говорят за обратното. Искаме да проверим как стоят нещата от българска страна“, коментира чешкият сенатор.

Заради несъответствие с екологични изисквания на ЕС, „ТЕЦ Варна“ затваря на 1 януари 2015 г. Новият собственик обаче заварва по сметките на дружеството 43 млн. лева, пише тогава „Медиапул“. След преоценка на активите дружеството излиза на печалба от 60 млн. лв. за 2017 г., а "Сигда" си осигурява дивидент от 30 млн. лв. Централата минава на газ и за първите две години получава от държавата над 50 млн. лева за осигуряване на студен резерв, т.е. да не работи, но да бъде в готовност да произвежда ток при нужда.

Тези числа дават основание на Лукаш Вагенкнехт да твърди, че ЧЕЗ са продали много по-евтино централата на български политически фигури.

„Ние изпратихме официални сигнали до прокуратурата и в Прага, и в София. Според нас конкретни лица са нарушили закона, като не са изпълнили задълженията си и така са довели до финансовата загуба“, каза още той. Очакването му е „финансовата загуба за чешките данъкоплатци да бъде възстановена от тези, които са я причинили“.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG