Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДНСК отказа да събори небостъргача "Златен век"


Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е отхвърлила в петък следобед искането на районния кмет на “Лозенец” Константин Павлов (ДБ) за събаряне на небостъргача “Златен век”. Аргументът на строителния контрол е неприключилото дело по казуса, чийто етап е пред окончателно произнасяне на Върховния административен съд (ВАС).

Делото обаче е насрочено до края на март 2020 година. Така че казусът няма да бъде решен в бъдещата половин година.

Извън съдебната процедура ДНСК отхвърля искането на районния кмет, защото смята, че строежът не е незаконен, а е извършван с нарушения.

"След приключване на съдебното производство на ВАС, с влязъл в сила съдебен акт, ДНСК ще предприеме съответните законосъобразни действия", се казва в съобщението на строителния контрол. В него се допълва, че строежът е спрян ефективно от средата на април тази година.

Реакциите

Междувременно в петък строителната компания "Артекс" обяви, че намеренията на новия районен кмет на "Лозенец" да инициира събарянето на небостъргача "Златен век" не кореспондират със законността и решението на съда. Фирмата публикува позиция, според която Константин Павлов правил опити да гони инвеститорите от района.

Преди ден Павлов поиска от шефа на строителния контрол (ДНСК) Иван Несторов да заповяда събарянето на сграда. Кметът излезе с аргумента, че обектът е незаконен, защото презаверката на строителното разрешително е изтекла. Константин Павлов казва, че разрешителното е загубило правното си действие.

Той поиска също от кмета на София Йорданка Фандъкова да промени подробния устройствен план на "Лозенец", за да отговори на общия устройствен план на София. Според общия план на града в тази част на квартала височината на сградите не трябва да надхвърля 20 метра, а "Златен век" трябва да има 34 етажа.

"Вярваме, че резултатите от нашите усилия са много по-трайни от десетки управленски мандати и продължаваме да се борим за независима бизнес среда в България”, пък се твърди в позиция на “Артекс”.

В коментар на позицията на "Артекс" коалицията "Демократична България", която излъчи районния кмет на Лозенец отговори, че Павлов е първият и единствен засега орган на власт, който е изразил становище за законността на обект "Златен век".

Предисторията

34-етажната сграда в столичния квартал "Лозенец" е най-големият проект на "Артекс". До спирането му се стигна, след като се разбра, че високопоставени политици са купували от компанията луксозни апартаменти на цени под пазарните. Така например бившият председател на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов се прости с постовете си в НС и партията след като стана ясно, че се е сдобил с мезонет в квартал „Изток“ на стойност 4 пъти по-ниска от пазарната.

Няколко месеца преди това обаче с гласовете на ГЕРБ в НС минава поправка в ЗУТ, от която се възползва именно „Артекс“. Законовият текст на практика прави възможен строежа на тази височина и на тази локация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG