Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ призоваха Сърбия да разследва шпионската афера с руски разузнавач


Държавният департамент на САЩ излезе с реакция за шпионския скандал в Сърбия и призова страната да разследва шпионската афера, в която участва руски разузнавач.

В съобщението, цитирано от БТА, се казва още, че "руското правителство се стреми към дестабилизиране на Европа с военен натиск, злонамерени кибератаки и зловредно влияние в много страни, които са съюзници, партньори и приятели на Америка".

Междувременно продължава остра размяната на реплики между между Сърбия и България, след обвиненията, че страната ни поддържа шпиони в западната съседка.

След рекацията от петък на външния министър Екатерина Захариева, която заяви, че ще поиска обяснения по дипоматически път заради твърденията, че София поддържа агентурна мрежа в Събрия, депутатът Милован Дрецун отвърна, че български министър не може да му казва какво да говори.

Обвиненията за участие на България дойдоха първо от него. Именно той заподозря, че “хибридна операция, свързана с пристигането в Белград на руския президент Владимир Путин”.

“България умее да допуска друг да й избира приятелите й и враговете й. Като независима държава Сърбия сама решава за себе си и сама избира приятелите си", пък каза в събота военният министър Александър Вулин, който се счита за най-близкия министър на президента Александър Вучич, допълва БНР. Коментарът на министъра на отбраната бе разпространен от държавната новинарска агенция Танюг.

От три дни Сърбия се тресе от шпионски скандал, след като в интернет бе публикувано видео, на което се вижда как руски разузнавач дава пари на офицер от сръбската армия. За пускането на клипа в интернет съобщи българският журналист Христо Грозев, който е част от екипа на разследващия сайт Belingcat.

Веднага след това Милован Дрецун, който председател на парламентарната комисия за Косово и Метохия, обвини България, че провежда хибридни атаки в Сърбия.

"Това е неразделна част от хибридна операция, обвързана с пристигането на руския президент Владимир Путин“, беше казал Дрецун, цитиран от "Медиапул“. Той твърди още, че в Северна Македония има разузнавателен център, откъдето българското и хърватското разузнаване провеждат операции срещу страната му.

"На разпространеното видео аз не виждам български разузнавач да вербува сръбски висши офицери. Това го прави друга страна. (…) Вчера излязохме с изявление, че няма нищо вярно в тези твърдения. България винаги е подкрепяла и подпомагала Сърбия. Учудени сме от тези твърдения и категорично ги отричаме“, каза в отговор министър Захариева. По думите й вероятно българската страна ще извика "сръбския посланик на ниво директор“.

Скандалът с руския разузнавач избухна в навечерието на посещение на Владимир Путин в Сърбия. От Кремъл заявиха, че имат специални отношения с Белград и това няма да им повлияе. Сръбският президент Александър Вучич обаче заяви, че има операция на руското разузнаване, за която Путин не знае.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG