Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Белингкат”: Секретен отдел 29155 на ГРУ стои зад отравянето на Емилиян Гебрев


Емилиян Гебрев
Емилиян Гебрев

“Белингкат” публикува съвместно разследване с “Шпигел” и “Инсайдър”, според което екип от осем офицери от руското военно разузнаване (известно преди като ГРУ) са в основата на отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. Досега разследващата медия свързваше с опита за покушение срещу Гебрев един офицер от ГРУ - “Сергей Федотов”, идентифициран по-късно като Денис Сергеев.

Офицерите са свързани със секретен подотдел на ГРУ с номер 29155. Според "Белингкат" това е разузнавателен отряд от приблизително 20 агенти под прикритие, които имат боеви опит и експертиза в различни сфери. Досега разследващият сайт е идентифицирал членове на отдела, които са участвали в анексирането на Крим, опитите за дестаблилизация в Молдова през 2014 г., опита за преврат в Черна гора през 2016 г. и операции срещу световната антидопингова агенция WADA в Швейцария през 2016-2017 г. Същият отдел в момента се разследва от властите в Испания за намеса в референдума за независимост на Каталуния през 2017 г.

Руските "туристи"

Първият член на отдела на ГРУ, който започва често да посещава България, е “Владимир Попов” - един от двамата руски офицери, обвинени в Черна гора за опита за преврат в края на 2016 г. “Владимир Попов” вече е идентифициран като Владимир Моисеев.

Той е посещавал България близо година преди отравянето, става ясно от разследването. Това се е случило през март 2014 г., след което още три пъти - през септември, ноември и декември. Пътувал с фалшивата си самоличност.

Няколко месеца след “Попов” в България започват да идват и други членове на екипа на ГРУ. През февруари 2015 г. “Федотов” е в компанията на “Павлов”. Седмица по-късно агентите “Кононихин” и “Лебедев” идват като туристи. По същото време в България идва и друг член на екипа - “Никитин”. После “Попов” идва още веднъж.

“Белингкат” коментира, че тези посещения изглеждат като подготовка на операция. Най-вероятно подготовка е започнала на 24 април 2015 г., когато двама офицери от ГРУ пристигат в Бургас като туристите “Георги Горшков” и “Сергей Федотов”. (“Белингкат” пише, че Гебрев е разпознал “Горшков”, когато са му показали негова снимка, но все пак не е напълно сигурен заради изминалото време).

На същата дата “Сергей Павлов” пристига директно в София, където се е намирал Гебрев. Данни от регистъра с резервациите разкриват, че “Федотов” и “Горшков” е трябвало да летят от София за Москва на 30 април 2015 г. Нито един от тях обаче не е изчакал този полет. Вечерта на 28 април двамата отлитат за Анкара, след това за Истанбул, откъдето се връщат в Москва. На следващата сутрин “Павлов” лети директно от София за Москва с полет на “България ер”.

Около 20 часа преди преждевременното отлитане на “туристите”, късно вечерта на 27 април 2015 г. Емилиян Гебрев се почувства зле.

Оръжейният търговец е приет в болница, а със същите симптоми на отравяне са хоспитализирани синът му както и производственият директор на оръжейния завод “Дунарит” Валентин Тахчиев.

Публикацията на “Белингкат”, която разказва за подготовката на предполагаемата операция по отравянето на бизнесмена бе предшествена от разкритието на британския разследващ сайт, че между нея и опита за покушение на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри има връзка. А именно, че е подготвена от един и същи агент на руските служби.

Първоначално се смяташе, че името му Сергей Федотов. Впоследствие обаче разследващата медия откри, че се казва Денис Вячеславович Сергеев.

Мъжът, пътувал в Европа с името Сергей Федотов, е подозиран от властите в Обединеното кралство в това, че е замесен в отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри с нервнопаралитичния агент „Новичок“. Той е пристигнал във Великобритания два дни преди атаката, за която заподозрени са също Александър Мишкин и Анатолий Чепига, сочени за агенти на ГРУ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG