Връзки за достъпност

Извънредни новини

След петмесечни протести: необичайно висока избирателна активност в Хонконг


Необичайно висока активност се отбелязва на изборите за районни съвети в Хонконг, съобщава Ройтерс. Вотът на практика се превърна в референдум за подкрепата на населението за антиправителствените протести, коментира Асошиейтед прес.

Пред избирателните секции в неделя има дълги опашки. Директорът на избирателната комисия заяви, че 17,4 на сто от гласоподавателите са упражнили правото си на глас в първите три часа от изборния ден, в сравнение с 6,8 на сто преди четири години.

Обикновено изборите за районни съвети не привличат особено внимание, но силно представяне на опозицията би показало, че обществото продължава да подкрепя антиправителствените протести, отбелязва АП. И двете страни призоваха поддръжниците си да гласуват.


Продемократичният активист Джошуа Уон заяви, че ще продължи борбата, въпреки че не беше допуснат до участие в изборите. Хората могат да протестират за демокрация и срещу полицейската бруталност на улицата или пред урните, подчерта той.

Протестите срещу правителството не стихват вече пет месеца. Миналия уикенд напрежението в Хонконг отново ескалира. Тогава дори се очакваше ако напрежението не се понижи вотът тази седмица да бъде отложен.

Демонстрациите започнаха заради оспорван законопроект на правителството в автономния Хонконг, който предвиждаше предаването на заподозрени в различни престъпления на властите на континентален Китай. Макар премиерът Кари Лам да оттегли текста, протестите не стихват.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG