Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай ще добави електроцентрали на въглища с капацитета на целия ЕС


Китай ще добави нови електроцентрали на въглища, равняващи се на общия текущ капацитет на всички страни от Европейския съюз, съобщава “Капитал”, позовавайки се на Financial Times.

Втората по големина икономика в света на този етап игнорира натиска за намаляване на въглеродните емисии в опит да забърза икономическия си растеж. В страната се строят ТЕЦ-ове с обща мощност 148 гигавата, докато сегашната обща мощност на ЕС е 149 гигавата, гласи информация на Global Energy Monitor. Неправителствената организация следи централите на въглища по света. Според нея Китай ще изтрие напълно целия световен напредък по отношение на енергията от въглища през последните две години.

"Китай собственоръчно обръща това, което наричахме началото на края за въглищата, в продължителен растеж на въглищата", коментира Тед Нейс, директор на Global Energy Monitor.

Китай инвестира масово в централи на въглища до голяма степен заради икономическия натиск, който страната изпитва. В момента ръстът на икономиката е на най-ниското си ниво от началото 90-те години насам. Преди да се стигне до тази ситуация, породена предимно от търговската война със САЩ, Китай беше тръгнала по другия път – този на редуциране на зависимостта от въглища. През 2016 г. например, една година след подписването на Парижкото споразумение за климата, Китай спря строежа на стотици ТЕЦ-ове.

Сега обаче икономическият растеж е по-важен за държавата, отколкото климатичните цели на Китай. В страната в момента има работещи 987 централи на въглища спрямо 149 в ЕС. В момента се изграждат 121 спрямо например 37 в Индия – страна с подобен брой население.

Целта, поставена от самия Китай, е страната да достигне пиковото си производство на въглеродни емисии през 2030 г., докато множество други страни по света – най-вече от Европа, искат тази дата да бъде издърпана напред. Китай е най-големият замърсител в света, който поставя нови рекорди за парникови емисии почти всяка година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG