Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фактите, а не емоциите. Хронология на трагичния случай с починалото дете


Смъртта на 3-годишно дете преди дни в София предизвика широк обществен отзвук и възмущение. Главно заради лутането на семейството между различни болници в часовете преди фаталния изход. В социалните мрежи отново се появиха коментари, че “докторите са убийци”. Родителите обвиниха за смъртта на сина си отказа на две болници да го приемат и разказаха, че лекарката в столичната педиатрия е "гледала как синът им умира".

Министър-председателят Бойко Борисов нареди на здравния министър да отстрани директорите на три болници, в които е било детето преди смъртта си - "за да има възмездие". В това време резултати от назначената проверка още не са излезли. Решихме да потърсим фактите от тази история и да се опитаме да ги отделим от емоциите, каквито нямаше как да не предизвика този трагичен случай.

Можел ли е да бъде спасен Александър?

Извършената аутопсия изясни причината за смъртта – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове). Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения - тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези.

Според специалисти педиатри хеморагичната пневмония се развива в изключително кратки срокове. Появява се най-честно в следствие на вирусно заболяване. Всички изказали се до момента публично специалисти по детски болести твърдят, че при такава диагноза изходът е фатален.

Хронологията по часове

Пред бТВ родителите на детето разказват как първо в четвъртък (14 ноември 2019 г.) отишли в столичната педиатрия и два часа никой не им обърнал внимание. След това те отиват в болница "Лозенец", където детето е прегледано и му е назначено домашно лечение. Състоянието на детето обаче се влошило и те отново се върнали в педиатрията.

Там чакали близо два часа за хоспитализация, като според разказа на родителите, от болницата първоначално отказвали да приемат детето заради липса на свободни легла. Имало налично само едно легло в интензивното отделение, което по думите им “се пази за човек, който ще дойде на 15-ти”.

За да изясни събитията Свободна Европа се свърза с д-р Елена Георгиева от педиатричната болница. Родителите разказват, че в четвъртък сутринта отиват заедно със сина си Александър в педиатрията “проф. Д-р Иван Матев”. По данни на д-р Георгиева обаче никой там няма информация кога, с какви документи и за колко време семейството е било пред приемния кабинет. Родителите твърдят, че заедно с детето си тръгват преди да бъдат прегледани.

Те решават, че ще поискат да бъдат хоспитализирани на друго място и отиват в бившата правителствена болница. Между 10 и 11 часа, по думите на д-р Атанас Мангъров (който участва в проверката на трагичния случай) пред бТВ, Александър е бил прегледан в болница “Лозенец”. Лекарят там е препоръчал домашно лечение. По думите на родителите, след това детето се влошило и те преценили да се върнат в педиатрията, където чакали два часа за хоспитализация.

Регистрите на педиатричната болница показват, че първите изследвания на пациента са назначени веднага след като той е регистриран в приемния кабинет в 12:20 часа.

След като в 12:20 часа Александър е прегледан от дежурния лекар, са му назначени стандартен пакет изследвания, както и рентгенова снимка. “Имаше несъответствия между завишените левкоцити в кръвната картина и снимката на белите дробове”, казва пред Свободна Европа д-р Георгиева. По думите й след като се е запознала с изследванията на Александър, тя е препоръчала болничен прием, но заради запълнения капацитет на интензивното отделение, в което тя работи, препоръчала на дежурния лекар да пита родителите дали не искат да бъдат насочени към Александровска болница.

Родителите отказват и в педиатрията започват да мислят как да ги настанят. “Леглото, за което се споменава, че е било запазено, винаги се пази за деца в животозастрашаващи състояния, които изискват интензивни или реанимационни грижи - диабетна кетоацитоза, епилиптичен статус, кома и други”, обяснява д-р Георгиева. "За момента Александър беше за болнично лечение, но не и за интензивна терапия. В 14.00 часа детето бе настанено на болнично легло и се започна необходимото лечение”, допълва лекарката.

Два часа по-късно (16 часа), когато детето вече е с назначена терапия и започнало лечение, майката съобщава на лекарския екип, че състоянието на Александър се влошава. “От този момент нататък започва интензивно лечение, с екип, в който се включва опитен детски анестезиолог от УМБАЛ “Пирогов”, разказва д-р Георгиева. “На определен етап включихме и реанимационни мероприятия”, казва тя.

Нова снимка на детето (18:30 ч) показва тежки изменения в белия дроб. “При създалата се ситуация първото съмнение бе за развитие на агресивна стафилококова или вирусна пневмония”, разказва д-р Георгиева.

В 20:20 ч. Александър е отведен интубиран, придружен от анестезиолог-реаниматор и с реанимобил в “Пирогов” - болницата, която има по-големи технологични, диагностични и терапевтични възможности, става ясно от думите на лекарката. По-късно там Александър е починал в следствие на развилата се хеморагична пневмония.

На следващия ден малко след 11 часа от бТВ търсят д-р Георгиева, след като опечаленото семейство се е свързало с медията. Тя отказва коментар с аргумента, че трябва да се запознае детйално с продължението на случая.

Поради липса на правна възможност”

Пет дни след това премиерът Борисов заявява, че е нужно “възмездие” и възлага на здравния министър да отстрани шефовете на трите болници, през които е преминало починалото дете, въпреки че проверка вече тече. Препоръчано е и отстраняването на д-р Георгиева.

Оказва се обаче, че няма правно основание, на което лекарката да бъде отстранена от работа за подобен период. Научавайки това, тя пише заявление за неплатен отпуск до директора на педиатрията д-р Димитър Русинов.

“Във връзка с възложената Ви задача за моето „отстраняване от длъжност до приключване на действията на прокуратурата” по случая на Александър, Ви информирам, че поради липса на правна възможност (незаконосъобразност) според действащото българско законодателство за Вас като работодател да ме отстраните временно от длъжност, заявявам собственото си желание да ми разрешите неплатен отпуск за визирания период”, пише д-р Георгиева, която предостави документа на Свободна Европа.

Към момента не е известно на какво правно основание, освен заръката на премиера, са отстранени тримата шефове на болници.

XS
SM
MD
LG