Връзки за достъпност

Извънредни новини

Блумбърг се кандидатира за президент на САЩ. С какви намерения влиза в надпреварата


Майкъл Блумбърг
Майкъл Блумбърг

Милиардерът Майкъл Блумбърг обяви, че ще се бори за номинацията на Демократическата партия за президентските избори през 2020 г. Целта на 77-годишния бивш кмет на Ню Йорк е „да победи Доналд Тръмп и да изгради наново Америка“, написа той в изявление.

С тези думи Блумбърг се присъедини към останалите 17 кандидати да бъдат издигнати от Демократическата партия на изборите за президент на САЩ. Сред тях са бившият вицепрезидент Джо Байдън, сенаторите Елизабет Уорън и Бърни Сандърс, които са привърженици на увеличаване на данъчната тежест върху богатите. „Милиардери не трябва да съществуват“, каза Сандърс преди месец.

Настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп, който ще се бори за следващ мандат, каза по-рано през ноември, че „няма друг, срещу когото толкова да искам да се състезавам, колкото срещу малкия Майкъл“.

С какви обещания влиза Блумбърг в президентската надпревара?

Майкъл Блумбърг е осмият най-богат човек в САЩ със състояние 54,4 милиарда долара. Той започва кариерата си като банкер на „Уолстрийт“, а след това създава бизнес империята си, която обединява фирми в различни сектори.

От 2001 до 2013 г. той е кмет на Ню Йорк три последователни мандата. От години Блумбърг прави големи дарения за каузи в областта на образованието, медицината, както и политически инициативи.

Блумбърг все още не е обявил своята предизборна програма, но дейността му като кмет на Ню Йорк и инициативите, които е подкрепял, показват какви са приоритетите му.

Блумбърг е привърженик на по-стриктен контрол върху продажбите на оръжие. Тези му виждания стават ясни от даренията, които прави за неправителствена организация, която се бори да въведе по-строги проверки на хората, които си купуват огнестрелни оръжия, както и срещу продажбите на оръжия от нелицензирани за тази цел магазини. Блумбърг похарчи 2,5 млн. долара за кампании срещу свободната продажба на оръжия във Вирджиния преди изборите в щата, които за пръв прът от 1994 г. бяха спечелени от демократите.

Фондацията на Блумбърг дарява големи суми за борба с употребата на тютюн. През последната година той се обяви и срещу употребата на електронни цигари.

Една от основните каузи на Блумбърг като кмет на Ню Йорк е намаляването на въглеродния отпечатък на града. Сега той издига това като своя цел за цялата държава. В началото на 2019 г. той основа „Отвъд въглерода“, неправителствена организация, която лобира за енергийна реформа и използване на повече енергия от възобновяеми източници. Относно този приоритет Блумбърг ще се сблъска с Елизабет Уорън, която предлага далеч по-драстична мярка – мораториум върху използването на изчерпаеми енергийни източници.

В областта на здравеопазването Блумбърг се обявява за равен достъп до медицински грижи на всеки американец. Според него разширяването на обхвата на програмата за здравно осигуряване „Обамакеър“ е най-добрият начин да се постигне това. Тук приоритетите на Блумбърг се припокриват с тези на Джо Байдън, който беше вицепрезидент на Барак Обама.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG