Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 15% невалидни бюлетини за общински съветници, отчете Институтът за развитие на публичната среда


Делът на недействителните бюлетини на местните избори тази година е по-голям в сравнение с предходните. Невалидните гласове на местните избори остават в пъти по-високи отколкото на парламентарни и европейски избори. Това става ясно от данни на Института за развитие на публичната среда (ИРПС), цитирани от в. „Сега“.

466 077 са невалидните бюлетини, подадени за общински съветници на 27 октомври т.г, а това е 15.1% от общо пуснатите 3 089 045 гласа. Това надминава с 1 процент дела на невалидните бюлетини на предните местни избори през 2015 г.

Видинската община Димово, където водещи партии са „Новото време” и ДПС, е първенец по невалидни гласове - 31.13%. Следва Борован с 30.42%, в която отново движението на Ахмед Доган в съюз с бившите царисти и СДС надделя на изборите. На трето място е Брезово с 28.95%, след която се нареждат Мъглиж с 28.91%, Ружинци с 27.60% и др.

Още по-тревожно е положението, когато се разглеждат отделни малки населени места. Във видинското село Ивановци недействителните бюлетини достигат 60 на сто. В село Черешка, близо до Джебел, са 50 на сто - в урната са намерени 5 валидни гласа и също толкова невалидни. Такава е ситуацията и в благоевградското село Никудин. В отделни секции в Севлиево, Добрич, Сливен, Чирпан и др. такива гласове наближават или надхвърлят 2/3 от общия брой.

Този проблем се проявява много по-слабо на други видове избори - на евровота тази година невалидните бюлетини са били само 3.83%, а на парламентарния вот през 2017 г. - 4.6 на сто. Това са избори, на които също има листи, при които може да се използват преференции, както е при местните избори. На много места участниците в местния вот през 2019 г. са регистрирали по-малко листи с общински съветници в сравнение с евровота, но въпреки това броят на недействителните гласове е в пъти по-висок.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG