Връзки за достъпност

Извънредни новини

Скъпоценности за стотици милиони евро са откраднати от музей в Дрезден


Премиерът на провинция Саксония Георг Милбрад, канцлерът Ангела Меркел и директорът на музея в „Грюнес Гевьолбе“
Премиерът на провинция Саксония Георг Милбрад, канцлерът Ангела Меркел и директорът на музея в „Грюнес Гевьолбе“

Крадци са проникнали в световноизвестния музей „Грюнес Гевьолбе“ („Зелен трезор“) в Дрезден през нощта срещу понеделник и са откраднали скъпоценности на стойност стотици милиони евро. Полицията е на мястото на инцидента, а музеят е затворен.

Официална оценка на стойността на откраднатите бижута няма, но според германското издание „Билд“ става дума за скъпоценности от историческата част на колекцията, където се съхраняват бижута и други ювелирни изделия, както и особено ценни произведения на изкуството.

Музеят се охранява строго, но около 5 часа сутринта местно време пожарникари са повикани заради пожар при електроразпределителна кутия в близост до музея, който е възможно да е довел до прекъсване в електрозахранването и така да е позволил крадците да проникнат в музея, без да задействат алармената система.

Музеят „Грюнес Гевьолбе" („Зелен трезор") е създаден в периода 1723-1730 от саксонския курфюрст Август II Силни, припомня „Дойче веле“. Днес в него се съхраняват две различни колекции. Историческата се намира в партерните помещения на замъка, които са възстановени в оригиналния си вид. На горния етаж е новата част от колекцията, където са изложени отделни скъпоценни предмети. Една от най-важните скъпоценности на колекцията, „Зеленият диамант", в момента е изложена в нюйоркския музей „Метрополитън".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG