Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жители на Венеция протестираха срещу плана на общината за борба с природните бедствия


Венеция преживя най-големите наводнения от десетилетия

Няколко хиляди души протестираха във Венеция, под проливен дъжд, срещу бездействието на властите спрямо причините за природните катастрофи, сполетели града, съобщиха световните агенции.

Протестът беше по призива на природозащитни групи. „Нека да спасим Венеция от големите кораби, от проекта Мойсей, от климатичните промени и от нейния кмет“ - беше мотото на протеста. Протестиращите искат промени в маршрутите на круизните кораби, които минават покрай града, защото според тях те подкопават основите му.

Демонстрантите носеха плакати срещу кмета на града Луиджи Бруняро. Те критикуваха остро проекта за защита на Венеция от наводнения, наречен Мойсей и настояваха да му се наложи мораториум върху него. Според протестиращите проектът е остарял, още преди да бъде задействан и вече не може да отговори на нуждите на града. Според тях системата от диги, замисляна от десетилетия, няма да може да спаси града от изключително високите приливи, които Венеция преживя миналите седмици.

От наводненията пострадаха десетки църкви, включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Венеция е построена върху 118 острова и островчета, повечето от които изкуствени, както и върху пилони. За един век градът вече е потънал с 30 сантиметра. Венеция е с население от 50 000 души, а ежегодно се посещава от 36 милиона туристи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Никой не помни толкова безснежен сезон"
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:01 0:00
XS
SM
MD
LG