Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отбрана, енергетика и "русофили". Най-важното от срещата на Бойко Борисов с Доналд Тръмп


Премиерът Бойко Борисов и американският президент Доналд Тръмп в Белия дом
Премиерът Бойко Борисов и американският президент Доналд Тръмп в Белия дом

България е предложила във Варна да се военноморски координационен център в подкрепа на Инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие. Това става ясно от съвместно прессъобщение на правителствата на България и САЩ след срещата между Доналд Тръмп и Бойко Борисов във Вашингтон.

В съобщението се казва, че САЩ наблюдават със загриженост състоянието на сигурността в района на Черно море и приветстват българското предложение. Това е един от конкретните изводи от срещата на двамата лидери в Белия дом.

По-рано в понеделник министър-председателят Борисов пристигна на официално посещение във Вашингтон. Срещата между двамата лидери идва в разгара на публични изслушвания в Конгреса на САЩ по процедурата на импийчмънт срещу Доналд Тръмп.

САЩ са подкрепили изграждането на интерконекторите между България и Гърция и Сърбия, както и придобиването на дялове от българската държава в плаващия терминал за втечнен газ в Александруполис, "за да се възползва (България - б.р.) в максимална степен от надеждните и изгодни доставки на втечнен природен газ от американски производители".

Съединените щати проявяват интерес и към участие в изграждането на АЕЦ “Белене”, както и към доставяне на американско ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй” от 2021 г.

"Още другата седмица ще дойдат американски експерти да видят АЕЦ “Белене” и “Козлодуй", каза Бойко Борисов пред журналисти след срещата в Белия дом. Той посочи, че съществува възможност турбината на АЕЦ “Белене” да бъде доставена от американска компания.

Във видео, излъчвано на живо, президентът Тръмп оцени високо факта, че България е закупила американско военно оборудване, което е "най-доброто в света", а малко по-късно определи Борисов като "премиер, когото много харесваме". По думите му България следва да служи за пример на Германия заради факта, че страната вече отделя над 2.1 % от брутния си вътрешен продукт за отбрана, какъвто е ангажиментът на членовете на НАТО. Финансовият ангажимент на България ще бъде запазен дългосрочно - поне до 2024 г., става ясно от съвместното изявление, публикувано след срещата.

"Русофили", визите и бизнеса

Министър-председателят Борисов съобщи, че част от разговора е бил посветен на заплахите за сигурността на България. Американската страна е повдигнала въпроса за пътуването на председателя на движение “Русофили” Николай Малинов в Русия, докато той е обвинен за шпионаж в България. Двете страни изразяват готовност за подкрепа на институциите “участващи в разследването и разкриването на нарушения на българското законодателство от страна на злонамерени чуждестранни фактори и потвърждаваме правото на България да определя своето собствено бъдеще”, се казва в заключителното комюнике от срещата.

В него се посочва общото още, че двете страни ще създадат условия за справедливо третиране на инвеститорите и че ще работят за разширяване на постиженията в областта на защитата на интелектуалната собственост, както и че ще си сътрудничат за развитието на 5G мрежи. Те се ангажират да си партнират в защитата на медийната свобода и в гарантирането на възховенството на правото. САЩ ще подкрепят България в нейната борба с корупцията, която ограничава икономическия растеж и доверието в обществените институции.

Обсъден е бил и визовият проблем, като според премиера Борисов президентът Тръмп се е ангажирал много активно за отпадането на визите предвид напредъка в изпълнение на американските изисквания и факта, че премахването на ограниченията за пътуване с Канада е показало, че България не създава проблеми. България е една от четирите европейски държави с визи, заедно с Румъния, Кипър и Хърватия. Тази тема обаче не присъства в официалното съобщение.

След срещата премиерът Борисов съобщи, че вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс ще посети България.

Бойко Борисов се срещна в Американската търговска камара с компании, които проявават интерес за сътрудничество с България. Според пресслужбата му на нея са присъствали представители на AES, General Electric, Citi Bank, IBM, Google, MetLife, Motorola Solutions, Raytheon, UPS и др.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG