Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нов пик на парниковите газове увеличава риска от екстремално време, сочи доклад на ООН


Еколозите предвиждат по-екстремално време в следствие на глобалното затопляне
Еколозите предвиждат по-екстремално време в следствие на глобалното затопляне

Парниковите газове, изпуснати в атмосферата, достигнаха нов рекорд през 2018 г., надвишавайки средно годишното увеличение през последното десетилетие и увеличавайки вероятността от все по-опасни метеорологични модели, съобщи Световната метеорологична организация (WMO).

Публикуваният в понеделник доклад на организацията, в която членуват 192 държави, е едно от поредицата проучвания, които ще бъдат представени преди срещата на върха на ООН с тема изменение на климата в Мадрид следващата седмица.Той измерва атмосферната концентрация на газовете, отговорни за глобалното затопляне, а не емисиите.

„Няма данни за забавяне, камо ли за спад в концентрацията на парникови газове в атмосферата - въпреки всички ангажименти съгласно Парижкото споразумение за изменението на климата“, заяви генералният секретар на WMO Петери Таалас.

„Продължаващата дългосрочна тенденция означава, че бъдещите поколения ще бъдат изправени пред все по-тежки въздействия от изменението на климата, включително повишаващи се температури, по-екстремно време, воден недостиг, покачване на морското равнище и смущения в морските и сухопътните екосистеми“, се казва в доклада.

Концентрацията на въглероден диоксид, продукт от изгарянето на изкопаеми горива, който има най-голям принос за глобалното затопляне, се e увеличила от 405,5 ppm (единица за концентрация на вещество, б.а.) през 2017 г. до 407,8 ppm през 2018 г., надвишавайки средното годишно увеличение от 2,06 ppm през периода 2005-2015 г.

„Струва си да припомним, че последният път, когато Земята е преживяла сравнима концентрация на CO2, е било преди 3-5 милиона години“, каза Таалас.

Годишното увеличение на метан - парникови газове, които са по-мощни от CO2, но се разсейват по-бързо, е най-високото от 1998 г. насам, се казва в доклада, който включва данни от десетки обекти, резултат както и морски, така и на измервания на въздуха.

За азотния оксид, който се свързва с разрушаването на озоновия слой на атмосферата и излага хората на вредни ултравиолетови лъчи, увеличението е най-голямото, регистрирано досега.

Попитан за преговорите в Мадрид, които започват на 2 декември, Таалас заяви, че има основания за оптимизъм.

"Добрата новина е че видимостта на тези проблеми е по-голяма от всякога и затова съм по-обнадежден, отколкото преди 10 г., но трябва да ускорим действията си“, каза той пред журналисти, цитиран от Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG