Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавата планира да купи медицински хеликоптер с европейски средства


Последният хеликоптер за спасителни операции бе собственост на частна фирма, която заради липса на държавна подкрепа, реши да го продаде
Последният хеликоптер за спасителни операции бе собственост на частна фирма, която заради липса на държавна подкрепа, реши да го продаде

Управляващите планират да закупят медицински хеликоптер, след като през септември стана ясно, че последният такъв в България е продаден в чужбина от собственика му - частната компания „Хели ер“. В момента за транспортирането на пострадали могат да се ползват само военни машини.

Тогава от фирмата обясниха решението си с липсата на държавна подкрепа, въпреки че за шест години с помощта на въпросния хеликоптер бяха спасени 20 души и проведени други 50 спасителни акции.

Сега регионалното министерство одобри промяна с цел осигуряване на над 108 млн. лв. от оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. 20 млн. от преразпределените средства ще бъдат използвани от здравното министерство за закупуването на такъв хеликоптер и осигуряване на необходимата инфраструктура за използването му.

25 млн. лв. от останалите средства ще бъдат насочени към подобряване на енергийната ефективност на жилища и обществени сгради. 57 млн. лв. пък ще бъдат предназначени за ремонти на пътища и подобряване на пътната инфраструктура.

Комитетът за наблюдение на програмата, който ще заседава в сряда, ще обсъжда и отпускането на 6 млн. лева за инвестиции в образователната инфраструктура и купуване на оборудване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG