Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ имат данни за хиляди нарушения на човешките права при протестите в Иран


Част от арестуваните по време на ноемврийските протести в Иран
Част от арестуваните по време на ноемврийските протести в Иран

Властите в САЩ са получили близо 20 000 "съобщения, видеа, снимки и бележки" от граждани на Иран, които показват нарушения на човешките права по време на протестите, обхванали ислямската република. Това заяви американският държавен секретар Майк Помпео.

По думите му основна причина за протестите е лошото икономическо управление на страната, която е "най-големия държавен спонсор на тероризма в света". Държавният секретар обяви също, че Вашингтон ще наложи допълнителни санкции на режима в Иран.

До протестите в ислямската република се стигна, след като в средата на ноември правителството обяви без предупреждение драстично покачване на цените на бензина. Гневът срещу властта бързо прерастна в призиви за промяна във формата на управление, както и оставка на лидера Али Хаменей.

По данни на правозащитната организация "Амнести интернешънъл" загиналите от началото на масовото недоволство са най-малко 143-ма. Техеран обаче официално отрича.

В същото време стана ясно, че близо 731 банки, 70 бензиностанции и 140 правителствени сгради са били опожарени по време на протестите. Регистрирани са дори нападения срещу 50 бази на военните. Затова съобщи вътрешният министър на Иран Абдолреза Рахмани Фазли, цитиран от агенция ИРНА. По думите му участие в протестите в цялата страна са взели около 200 000 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG