Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Със смесени чувства". Прокурор обяви, че напуска системата ден след назначаването на Иван Гешев


Андрей Янкулов
Андрей Янкулов

Прокурорът в Софийска градска прокуратура (СГП) и бивш зам.-министър на правосъдието Андрей Янкулов обяви в сряда, че напуска съдебната власт. Като основна причина той посочва начина, по който се развива държавното обвинение. Оставката му идва ден, след като президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

"Със смесени чувства на тъга и облекчение днес подадох оставката си като прокурор. Решението беше трудно, но добре обмислено и в никакъв случай – емоционално. Напускам работа, която харесвах. В продължение на немалко години в Софийска районна и Софийска градска прокуратура имах шанса да работя заедно с хора, от които научих много и с които би се гордяла всяка една европейска прокуратура. За съжаление на всички ни обаче, не те дават облика на институцията"​, написа Янкулов в личния си профил във Фейсбук.

Той отбелязва, че не чувства като свой "пътя, по който е водена тя"."Това, разбира се, не е от вчера. Достатъчно време се самоубеждавах, че промяна към (моето виждане за) добро все пак е възможна, а още по-дълго се вслушвах в удобния глас на конформизма."

През 2014 г. той бе назначен за зам.-министър на вътрешните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Впоследствие, във втория кабинет Бойко Борисов, той заемаше поста на зам.-министър на правосъдието, когато начело на институцията бе Христо Иванов. Янкулов тогава отговаряше за дейността на главните дирекции "Изпълнение на наказанията" и "Охрана", както и за предприятие "Фонд затворено дело". Малко след оставката на настоящият Христо Иванов в края на 2016 г., Янкулов се върна обратно в прокуратурата.

"Успех на всички колеги! Повече от всичко се надявам да опровергаете моя песимизъм за развитието на прокуратурата като гарант за върховенството на правото в България", завършва изявлението си в социалната мрежа обвинителят.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG