Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Прочете ли гърба?" Димитър Димитров и погледа му към България през XIX и XX век


Димитър Димитров
Димитър Димитров

Нестандартен поглед към българското общество от края на XIX до 60-те години на XX век. Това най-общо представлява най-новата книга дългогодишния журналист в Би Би Си Димитър Димитров "Прочете ли гърба?", чието представяне е от 18.30 часа в сряда, 27 ноември, в Американския център на Столичната библиотека на пл. "Славейков".

Тя се базира на събрани пощенски картички, издадени и изпращани в този период от и до България. Изданието обръща внимание на написаното в тях, откъдето идва и неговото заглавие. То съдържа общо 12 тематични раздела.

Сред тях попада "Самореклама", в който са събрани различни сгради в София и околностите, пътешественици и дори въжеходци по онова време. Други раздели в книгата на Димитров са "Курортни", "Между роднини", "Между деца и родители", "Между приятели", "Войни и борби за България".

Своеобразни герои в "Прочете ли гърба?" са не само софиянци, но и хора от други части на страната, както и от места, които в настоящето се намират извън територията на България. Събраните в нея пощенски картички са изпращани и получавани от търговци, предприемачи, работници, чиновници, художници, духовници, лекари, адвокати, войници и офицери. Включително бивш министър и бъдеща дипломатка.

Сред тях попадат дори окупатори в България след 1918 г. Особено интересна е картичката, изпратена от французин, който защитава българската позиция през Първата световна война, въпреки че България не е била на страната на Франция.

"Книгата демонстрира, че и двете страни на картичката говорят. На лицето виждаме хора, места и събития, някои от които за първи път. А текстът на гърба – фрагменти от живота във времена на война и мир, пълни със страсти и пристрастия, с хвалби, оплаквания и очаквания – допълва представите ни за социалния живот в България", посочват от издателство "Хистореон".

Авторът ѝ Димитър Димитров е първият български кореспондент на Би Би Си в България след ноември 1989 г. Създател е на поредицата "Светът за Българския воин". Там създава програмата "История и политика", която е изцяло на българска тематика и включва много разговори с българи, емигрирали от комунистическа България.

Димитров е автор и на книгата "Съветска България", излязла в две части, и съавтор в сборника "Би Би Си и България". През 2002 г. той получава голямата награда на радио фестивала в Албена "Сребърна вълна" за излъчената по Би Би Си програма "Светът в действие" за терористичните атаки в САЩ през 2001 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG