Връзки за достъпност

Извънредни новини

Висши комунисти в Чехия са обект на разследване за убийства на бегълци през границата


Неизползваеми укрепления, останали от бившата чехословашка граница
Неизползваеми укрепления, останали от бившата чехословашка граница

Чешките власти са започнали наказателни производства срещу трима високопоставени партийни лидери от времето на комунизма. Те са заподозрени, че с бездействието си са отговорни за поне 9 убийства и раняването на 7 души, опитващи да избягат през границата.

Тримата разследвани са бившият генерален секретар на компартията на Чехословакия Милош Якеш, бившият министър-председател Лубомир Щроугал и бившият министър на вътрешните работи Вратислав Вайнер, каза говорител на прокуратурата, цитиран от националното радио. Тримата са доста възрастни, а ако вината им бъде доказана, може да се стигне до присъди между 2 и 10 години затвор.

"Те са били в течение на това, че на държавната граница на Чехословашката социалистическа република се използва огнестрелно оръжие от граничари и военни срещу лица, опитващи се незаконно да я прекосят, за да избягат от страната. Независимо от това, лидерите на републиката не са предприели никакви мерки, които да предотвратят употребата на огнестрелно оръжие", казва говорителят на прокуратурата.

Разследването е подпомогнато от открити неотдавна архивни материали, показващи, че тримата управници са били наясно със ситуацията. То е образувано по сигнал на Платформата за европейска памет и съзнание, занимаваща се с престъпленията на тоталитарните режими.

Подобно разследване тече и в Германия, а негов предмет са действията на Чехословашката компартия и гранични войски, за които се предполага, че са убили четирима граждани на бившата Германска демократична република (ГДР), бягащи на запад.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG