Връзки за достъпност

Извънредни новини

Макрон: Не Русия или Китай, а тероризмът е най-големият враг на НАТО


Еманюел Макрон по време на пресконференцията след срещата с Йенс Столтенберг

Не Русия или Китай, а тероризмът е общият враг на страните членки на НАТО. Това каза френският президент Еманюел Макрон след среща с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг в Париж в четвъртък.

„Дали нашият враг днес е Русия, както понякога чувам? Дали е Китай? Цел на НАТО да ги обяви за врагове ли е? Не вярвам. Нашият общ враг е тероризмът, който е засегнал всяка от нашите страни“, каза френският държавен глава.

Той защити тезата си, че НАТО е „в мозъчна смърт“, изразена по време на интервю за списание „Икономист“ и отново призова за диалог с Русия.

В интервюто си от началото на ноември, което предизвика широк отзвук както сред страните от Алианса, така и от държави извън него, Макрон каза, че европейските съюзници са изолирани от вземането на стратегически решения. Той посочи като пример изтеглянето на американските части от Сирия, което позволи на Турция, страната с втората най-голяма армия в Алианса, да започне офанзива.

В тази връзка той се усъмни и в ефективността на член 5 от Северноатлантическия пакт, който предвижда, че ако една страна от Алианса бъде нападната, това ще се смята за нападение срещу всички и страните членки ще отговорят на нападението.

„Напълно заставам зад повдигането на тези въпроси, защото вярвам, че е безотговорно от наша страна да говорим по финансови и технически въпроси, когато сме изправени пред ситуация като настоящата“, каза той след срещата си със Столтенберг. „Необходима беше аларма за събуждане. Радвам се, че такава имаше, и се радвам, че всички сега смятат, че трябва да обсъждаме стратегическите си цели“, допълни той.

Разговорите на Столтенберг и Макрон предхождат срещата на върха на НАТО, която ще се проведе следващата седмица край Лондон и ще отбележи 70-ата годишнина от създаването на Алианса. Сред основните теми се очаква да бъдат обтегнатите отношения с Русия във връзка с войната в Източна Украйна, където военните сили на Киев воюват с подкрепяните от Русия сепаратисти, и анексирането на Крим. Лидерите на 29-те страни членки на НАТО ще обсъдят и намесата на Москва в изборите в част от тези държави. Друга тема ще бъде засилващото се влияние на Китай в Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG