Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ са готови да санкционират корумпирани български управници, каза посланик Херо Мустафа


Посланик Херо Мустафа
Посланик Херо Мустафа

САЩ са готови да санкционират корумпирани български управници и техните семейства, за да помогнат на България в борбата срещу корупцията. Това каза американският посланик Херо Мустафа в лекция пред Атлантическия клуб, цитирана от „Дневник“.

„Подобни сериозни мерки ще бъдат в полза на България в дългосрочен план, тъй като стриктното придържане към върховенството на закона е неразривно свързано с политическото и икономическото процъфтяване на България“, посочи тя.

Херо Мустафа посочи като възможност законова възможност, която дава право на държавния секретар на САЩ да не допуска на американска територия лица, заемащи публични длъжности в други държави и членове на техните семейства, когато разполага с достоверна информация за участието им в мащабни корупционни схеми. Става дума за закона, който регулира дейността на Държавния департамент и операциите зад граница на САЩ (Department of State, Foreign Operations, and Related Programs Appropriations Act).

Това вече се прилага спрямо доскорошния лидер на социалистическата партия и най-влиятелен човек в националната политика на Румъния Ливиу Драгня. Той бе осъден на затвор за корупция и сега на него и децата му е забранено да влизат в САЩ.

В своето изказване пред Атлантическия клуб дипломатът добави, че САЩ ще работят с държавните органи и с гражданския сектор за стимулиране на върховенството на закона, насърчаване независимостта на съда и борба с корупцията. В посолството се очаква и нов съветник от Департамента по правосъдие, с който посланикът ще работи в тази посока, уточни Мустафа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG