Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кейт Блюет, Би Би Си: Дадени са милиони, а условията в домовете за деца са същите


Кейт Блюет говори пред Надежда Цекулова за това, което е открила в България 12 години след първия си филм, в който показа условията за децата в дома в Могилино
Кейт Блюет говори пред Надежда Цекулова за това, което е открила в България 12 години след първия си филм, в който показа условията за децата в дома в Могилино

Милиони евро са потънали в изграждането на центрове от семеен тип за деца, нуждаещи се от грижи. Тези центрове не се отличават от предишните домове за изоставени деца, защото в хода на изграждането им е пренебрегнато основното: как да се предоставят грижи за тези деца.

Това става ясно от интервю на Надежда Цекулова с журналистката от Би Би Си Кейт Блюет, дадено за Свободна Европа.

Кейт Блюет за третия си филм за българските деца в домове
please wait

No media source currently available

0:00 0:18:51 0:00

В петък вечерта британската телевизия излъчи втория филм на Блюет, посветен на домовете за деца в България. Първият беше показан преди 12 години – той разкри нехуманните условия в дома в Могилино и предизвика шок сред зрителите.

Днес Блюет твърди, че макар домовете да са били закрити, а децата да са били преместени на други места, сред които специалните центрове за по-малко хора, нищо не се е променило.

"(…) Сградата е чудесна. Но когато свихме по коридора, видяхме помещение с младежи с много тежки увреждания, които живееха в собствения си свят – без никаква стимулация, без професионална и медицинска помощ", казва Блюет в интервюто. Тя описва стаи с по десет недохранени младежи, се поклащат, удрят си главите, крещят, пищят, драскат по стените. По думите й, за настанените в тези центрове деца няма план за индивидуална терапия, а просто им е залепена "някаква диагноза – този има шизофрения, онзи има епилепсия и толкоз!"

Блюет твърди, че на повечето деца "не им сменят лекарствата, не ги извеждат никъде, не ги стимулират, [те] нямат контакт с хора, никой не сяда да поговори с тях - да ги научи да общуват".

Пълното интервю с авторката можете да видите тук.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG