Връзки за достъпност

Извънредни новини

Италианската полиция разби опит за създаване на нацистка партия


Част от иззетите от полицията оръжия и литература

Италианската полиция е спряла опит за формиране на нова нацистка партия в страната, съобщават световните медии. В операция, извършена в 16 града в цялата страна, карабинерите са задържали голям брой оръжия, муниции, нацистки флагове и други агитационни материали.

Операцията, която е плод на разследване продължаващо от 2 години, се е състояла в обискирането на домовете на 19 заподозрени. От полицията не съобщават за точния брой на арестуваните, но става ясно, че действията са били извършвани в Милано, Генуа, Падуа, Верона и дори в Сицилия. Били са направени опити и за създаване на партньорства с подобни организации в Португалия, Франция, Обединеното кралство и други държави. Организацията се свързва с калабрийската мафия - Ндрангета

„Задържаните са били обединени от един и същи идеологически фанатизъм и са се опитвали да създадат открито про-нацистко, ксенофобско и антисемитистко движение“, се казва в изявление на полицията. Според законите в Италия „защитаването на фашизма“ и опитите да за съживяване на фашистките партии се смятат за престъпление.

Групата е създала свои собствени символи, както и манифест, в който се казва, че „защитата на националната независимост и расата са етична ценност“, която трябва да бъде защитавана от закона.

Членовете са били набирани основно през социалните мрежи. По данни на полицията от групата са коментирали начините, по които да се доберат до оръжия и експлозиви. През юли при подобна акция, полицията иззе бойна ракета.

Според редица организации в последните години атаките по антисемитистки подбуди и нео-нацистката активност в Италия са се повишили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG