Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ ратифицираха влизането на Северна Македония в НАТО


Американският държавен секретар Майк Помпео съобщи, че САЩ са 28-та държава, ратифицирала приеманетона Северна Македония в НАТО
Американският държавен секретар Майк Помпео съобщи, че САЩ са 28-та държава, ратифицирала приеманетона Северна Македония в НАТО

Съединените щати ратифицираха протокола за присъединяването на Северна Македония към НАТО. Това съобщи държавният секретар Майк Помпейо на страницата си в "Туитър".

САЩ са приключили процеса на ратификация, след като Сенатът го гласува на 22 октомври. Помпейо определи акта като „стъпка към приемането на Северна Македония като 30-ия съюзник в НАТО“.

Само една държава остава да потвърди съгласието си Северна Македония да бъде приета в НАТО. Това е Испания, която все още не е депонирала протокола, с който потвърждава за присъединяването на Скопие.

Междувременно в Лондон, където във вторник и сряда ще се проведе среща на върха на съюзниците от Алианса, македонското знаме е наредено наред с флаговете на останалите държави пред Бъкингамския дворец, съобщават македонските медии.

НАТО покани Северна Македония за член, след като Гърция свали ветото си след подписването на Преспанския договор и промяната на името на страната. По силата на договора протоколът за присъединяването на Скопие към НАТО беше ратифициран първо от гръцкия парламент.

Само за 10 месеца 28 от 29-те натовски държави одобриха приемането на Северна Македония в Пакта. Очаква се в заключителния документ от Лондонската среща да бъде обявено, че Република Северна Македония е 30-ия член на организацията.

Междувременно в петък НАТО публикува информация за военните разходи за 2019 г., според която България е похарчила най-много като дял от БВП след САЩ. Главно заради заплащането на осемте нови изстребителя F-16 разходите за отбрана на България са достигнали 3,7 млрд. лв. или 3,25% от БВП. За сравнение през миналата година България е похарчила за отбрана 1,5 млрд. лв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG