Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Фрапантни заключения". Столичен полицай е снабдявал наркодилъри с патрулка


Двама столични полицаи от 2 РПУ са заподозрени, че са участвали в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, съобщиха в понеделник от специализираната прокуратура и МВР. Общо десетима души са задържани и обвинени след акция, проведена на 29 ноември в София.

По отношение на единия от заподозрените служители на вътрешното министерство са събрани доказателства, че дори е снабдявал наркодилъри от бандата с полицейска кола, докато е на смяна, съобщи БНТ. Освен това униформените са изпълнявали поръчки на лидера на групата като срещу заплащане са задържали и проверявали конкурентни дилъри, твърдят разследващите.

"Стигнахме до фрапантни заключения, а именно, че служителите на вътрешното министерство си позволяват да малтретират лица на улицата, които употребяват наркотични вещества. Установено е, че единият от служителите е в съседски и приятелски отношения с един от участниците в групата. Връзката между тях датира отдавна. Връзката между участниците в групата е по т.нар. прави телефони", разказа зам.-директорът на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Банков.

По думите му двамата полицаи имат 6-годишен стаж в МВР. Те са били поставени под наблюдение от "Вътрешна сигурност", тъй като все още са били в т.нар. рискова група от служители.

При акцията на 29 ноември са претърсени 18 адреса и 10 автомобила, като разследващите са намерили голямо количество марихуана и амфетамини. Те предполагат, че групата ги е разпространявала освен в София и в селата Мировяне, Требич, Нови Искър и Доброславци.

"По-характерното за случая е, че има голям брой свидетели, които са разпитани до настоящия момент – повече от 40 души дават показания за лицата, които са свързани с групата за разпространение на наркотици", коментира страна зам.-директорът на ГДБОП Любомир Янев.

По думите му разследването тече повече от една година и по него са използвани специални разузнавателни средства (СРС). Именно така е била установена самоличността на двамата заподозрени полицаи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG