Връзки за достъпност

Извънредни новини

Илияна Стоилова, която иска да изчисти Черно море от пластмаса


Илияна Стоилова
Илияна Стоилова

"Черно море е мястото, където аз работя и живея през лятото. Това е мястото, което приемам като дом и затова е толкова важно той да бъде чист." Думите са на Илияна Стоилова, един от уиндсърфистите зад каузата "Черно море – свободно от пластмаса".

През последните две години Илияна и партньорът й Йоан Колев работят срещу замърсяването с пластмаса на Черно море. През лятото на 2018 г. те предприеха уникалното предизвикателство да изминат с уиндсърф разстоянието от Дуранкулак до Резово. 300-те километра те проплаваха за 3 дни, разчитайки само на силата на вятъра, за да се придвижват.

Основна цел на пътешествието бе да се привлече общественото внимание към сериозния проблем със замърсяването по Черноморието и колко е важно опазването на водите. Затова Илияна и Йоан са придружавани от моторна лодка, на която морските биолози Димитър Беров и Велизара Стоилова събират проби от водата и наблюдават морските обитатели.

Техният труд се явява едно обстойно проучване на замърсяването в крайбрежните морски води и състоянието на животните в него.

"Нашата инициатива е свързана с това да покажем на хората, че всеки един от нас допринася за този проблем, но и че всеки един от нас е важен за неговото решаване. Със собствени сили всеки може да промени нещата", казва Илияна пред Свободна Европа.

Тя вярва, че осъзнаването на измеренията на проблема чрез изследвания на водата и дъното е още една важна стъпка към неговото решение.

За да може тяхното послание да достигне до повече хора, екипът на Илияна правят и документален филм за уиндсърф предизвикателството и замърсяването на Черно море с пластмаса. "Море на вятъра" се излъчва във" Френския културен институт" в София на 2 декември като част от фестивала "Дните на предизвикателствата".

Освен усилията за информиране на широката общественост за замърсяването с пластмаса, Илияна участва и в редица доброволчески инициативи за почистване на българските плажове. В началото на лятото, например, 54 души събраха над 980 кг отпадъци при почистването на плаж "Устието на Ропотамо".

Тя е и основател на "Ателие Трион", което се занимава с трансформиране на отпадъци във функционални предмети с висока добавена стойност.

Илияна е родена на 2 август 1990 г. и от малка кара уиндсърф. Завършила е Лесотехническия университет със специалност "Инженерен дизайн", но не успява да стои дълго далеч от водата. Основател е на училището "Акаша сърф" и преподава уиндсърф от 9 години. Била е национален състезател на България и неколкократно държавен шампион в категорията "Жени – Уиндсърф".

Илияна е отдадена на каузата за намаляването на замърсяването по Черноморието. Тя вярва, че осъзнаването на измеренията на проблема е една важна стъпка към неговото решение. В разговора със Свободна Европа тя набляга и на факта, че качествена промяна не може да дойде без действия от страна на държавата.

"Това, което задължително трябва да се промени, е отношението на институциите и тяхната активност спрямо проблема със замърсяването с пластмаса в Черно море. Не само с правене на изследвания, но и с реални действия по плажовете и в общините", обяснява тя.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG