Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това трябва да спре". Отношението на България към медии и малцинства тревожи Съвета на Европа


Дуня Миятович
Дуня Миятович

Липса на прозрачност за реалните собственици на медии, заплахи и тормоз на журналисти и използване на дела за клевета като средство за натиск са хронични проблеми за медийната среда в България. Това се казва в прессъбщение на Съвета на Европа след посещението на комисарката за човешките права Дуня Миятович у нас преди седмица.

„Освен това, политическото влияние върху медиите подкопава тежко доверието в тях. Това трябва да спре. Гражданите имат нужда от свободен, разследващ и независим печат, за да участват по-активно в демократичната тъкан на обществото. Журналистите трябва да бъдат свободни да изпълняват възловата си роля без намеса“, казва Миятович.

Тя прекара пет дни в България миналата седмица и се срещна с представители на институции, включително и с министъра на правосъдието Данаил Кирилов, „който запозна госта си с напредъка на страната ни при противодействието на расизма и дискриминацията, както и при защита на лица от домашно насилие“, съобщи тогава ведомственият му пресцентър.

Комисарката за човешките права обаче изразява силна тревога от поведението на българските власти спрямо медиите и малцинствените групи. Миятович призовава „правителството да прояви повече усилие за пресичане на доминиращата днес в България омраза, особено по отношение на ромите, хората с нестандартна сексуална ориентация и други малцинства“. Комисарката призовава и за повече активност от страна на властите при борбата с домашното насилие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG