Връзки за достъпност

Извънредни новини

Холандия: Русия е позволила на заподозрян за свалянето на малайзийския полет 17 над Украйна да се укрие


Володимир Цемах в съдебна зала в Киев
Володимир Цемах в съдебна зала в Киев

Прокуратурата в Холандия обвини Русия, че е позволила на заподозрян за свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии над Украйна да се укрие, съобщиха световните агенции. Москва умишлено е пуснала заподозрения Володимир Цемах да напусне Русия и е отказала да изпълни искането за екстрадирането му в Холандия. Смята се, че той се е върнал в контролирана от подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна.

Цемах е командир на военновъздушен отряд на сепаратистите в Донецк, когато малайзийският пътнически Боинг е свален. Самолетът беше ударен от произведена в Русия ракета на 17 юли 2014 г., за която се смята, че е изстреляна от сепаратистите. Всички 298 пътници на борда на полета от Амстердам за Куала Лумпур загинаха. Разследването се води от Холандия.

Точната роля на Цемах в свалянето на самолета не е ясна. Пред контролиран от сепаратистите новинарски сайт той се хвали обаче, че е помогнал за транспортирането и укриването на ракетна система земя-въздух „Бук“, с която е свален пътническият самолет.

Цемах е заловен на 27 юни тази година от екип на украинските специални сили в Донецкия регион, който не е под контрола на Киев. Докато е в ареста в украинската столица той е разпитан от холандски прокурор. Цемах е предаден на руските власти на 7 ноември като част от размяна на затворници между Русия и Украйна.

Холандската прокуратура е поискала от Москва да арестува Цемах, защото той представлява потенциална опасност за всеки граждански полет. На 19 ноември обаче държавното обвинение на Холандия е получило отговор, че местонахождението на Цемах е неизвестно и затова искането за екстрадиране не може да се изпълни.

Разследващите смятат факта, че Москва е допуснала Цемах да се укрие, за нарушение на европейската конвенция за екстрадирането на Съвета на Европа. Тя предвижда, че държава не може да екстрадира свой гражданин, който е извършил престъпление на територията ѝ. Трета страна обаче не може да откаже да екстрадира заподозрян. Цемах е украински гражданин, а свалянето на самолета е извършено над Източна Украйна. Затова от самото начало Холандия иска от Русия да го екстрадира.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG