Връзки за достъпност

Извънредни новини

Банкерът и водещата, която ходи на работа със самолет. Разследване на Фонда на Навални


Наиля Аскер-заде
Наиля Аскер-заде

Вие сте телевизионна водеща, чието предаване се излъчва 30 минути след полунощ в неделя и въпреки това ползвате яхта и частен самолет и притежавате два апартамента и имение. Каква е вашата тайна? Просто е - имате любовник, който е начело на държавната Външнотърговска банка (ВТБ). Това пише опозиционният лидер Алексей Навални в анонса за публикуваното в понеделник разследване на ръководения от него руски Фонд за борба с корупцията.

Самото разследване има не по-малко интригуващо заглавие: "Яхта. Самолет. Приятелка. Забранена любов за ваша сметка". То проследява отношенията на президента на руската ВТБ Андрей Костин и водещата от държавния телевизионен канал "Россия 1" Наиля Аскер-заде, като представя доказателства, че журналистката разполага с частен самолет и 62-метрова яхта, които не може да си позволи сама. Благодарение на специалните си отношения с банкера обаче, тя се радва на тези придобивки. Със самолета тя пътува не само за почивка и пазаруване, но и за да прави интервютата си с представители на руския държавен и бизнес елит, показва Фондът, който е проследил движението на машината, съвпадащо с времето, когато Аскер-заде е записвала интервютата за неделната си програма "Действащи лица".

Според Фонда Аскер-заде не разполага със средства, за да поддържа подобно състояние, към което се прибавят и два апартамента в Москва на стойност около 5 млн. долара, както и вила от почти 1000 кв.м. в елитно селище в близост до руската столица, чиято цена е почти 4 млн. долара.

"Наиля Аскер-Заде не може да си купи нищо подобно сама. Тя работи като водеща в държавния тв канал "Россия 1", казва Навални. Опозиционерът смята, че и заплатата на Костин не би била достатъчна дори само за издръжката на подобно луксозно имущество. Затова опозиционният политик предполага, че тя е за сметка на банката, която се финансира с държавни средства.

Освен президент на ВТБ Андрей Костин е и член на ръководството на партия "Единна Русия"
Освен президент на ВТБ Андрей Костин е и член на ръководството на партия "Единна Русия"

Навални твърди, че банката е губеща и през последните години в нея се наливат милиарди рубли от други държавни предприятия и фирми, което означава, че руските данъкоплатци плащат за луксозния живот на звездата.

Като използва снимките, които тв журналистката публикува в Instagram, както и мобилни апликации, чрез които може да се проследи движението на самолети и морски съдове, Навални открива яхтата в пристанището на Барселона и сравнява детайлите ѝ със снимките на водещата в социалната мрежа.

Резултатите от разследването са представени в 30-минутно видео. То започва от Central Park в Ню Йорк, където Аскер-заде и държавният банкер са увековечили любовта си с надпис върху облегалката на пейка. Той е поставен през 2015 г. и в него Аскер-заде се обяснява в любов на Костин, като е изписала пълното му име. „Андрей Костин, не забравяй, че сме от една кръвна група. Обичам те, Ниля“, пише на табелката.

„Това е популярен подарък за състоятелни хора“, разказва Навални в 30-минутно видео, което представя резултатите от разследването. Според управата на парка, намиращ се на остров Манхатън, поставянето на такава табелка струва между 10 000 и 24 000 долара.

Според разследването частният самолет, използван от Наиля Аскер-заде, е бил регистриран в продължение на 9 месеца в офшорна компания, свързана с ВТБ, а след това собствеността и регистрацията му са променени и той вече се води на друга офшорка в Белиз, която няма връзка с държавния трезор. Цената на самолета е 60 милиона долара, а един час полет с него – 8500 долара. Яхтата също е регистрирана в офшорна фирма като цената ѝ според аникорупционния фонда е 62 милиона долара.

Антикорупционният фонд проследява и връзката между вилата на телевизионната водеща, регистрирана в офшорна компания в Кипър. Нейното име и адрес съвпадат с тези на фирмата, на която се води частното жилище на Костин в Москва.

Според руския опозиционер връзката между банкера и журналистката е една от най-ревностно пазените тайни в Русия като руският телекомуникационен регулатор „Роскомнадзор“ през април е блокирал достъпа до около 1000 публикации, в които се говори за романа между двамата. Прочистени са публикуваните разследвания за недвижимата собственост на Аскер-заде в руската търсачка "Яндекс.Дзен", където също се прави връзка за отношенията помежду им.

След публикуването на разследването в понеделник, държавните информационни агенции РИА "Новости" и ТАСС са изтрили публикациите за него. Премахнати са и думите на говорителя на президента Владимир Путин Дмитрий Песков, че Кремъл не може да коментира разкритията, тъй като не знае нищо за тях.

Външно-търговската банка е втората по големина руска банкова институция, в която държавата държи дял от 60,9%, а останалите са собственост на миноритарни акционери. Тя е и сред 100-те най-големи компании в света. Преди месец инвестиционното поделение на банката съобщи, че изслиза от състава на акционерите на телекомоператора "Виваком", като е продало целия си дял. Костин е начело на банката от 2002 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG