Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция, Тръмп и разходите за отбрана. Лидерите от НАТО се събират за 70-ата годишнина на Алианса


Лидерите на страните членки на НАТО се събират в Лондон за среща на върха, с която ще се отбележи 70-ата годишнина от създаването на организацията. Срещата се провежда в момент, в който отношенията между съюзниците са обтегнати, а противопоставянето между САЩ и западноевропейските съюзници – все по-остро.

САЩ не са изоставили Европа, на стария континент има все повече американски военни. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прeди откриването на срещата на 29-те страни членки в Лондон. В интервю пред Си Ен Ен преди срещата той каза, че „НАТО е най-силният алианс в световната история“, въпреки трудностите, които среща.

Тръмп: САЩ печелят най-малко от НАТО

В своето първо изказване в Лондон президентът на САЩ Доналд Тръмп определи изказването на френския си колега Еманюел Макрон, че НАТО е „в мозъчна смърт“ като „много обидно“. „Никой не се нуждае от НАТО толкова, колкото Франция… САЩ печелят най-малко. Много е опасно за тях да правят такива изказвания“, каза Тръмп по време на пресконференция. Той добави, че Франция „се отцепва“ от НАТО.

В интервю за сп. „Икономист“ в началото на ноември, което предизвика широк отзвук както сред страните от Алианса, така и от държави извън него, Макрон каза, че европейските съюзници са изолирани от вземането на стратегически решения. Той посочи като пример изтеглянето на американските части от Сирия, което позволи на Турция, страната с втората най-голяма армия в Алианса, да започне офанзива. В тази връзка той се усъмни и в ефективността на член 5 от Северноатлантическия пакт, който предвижда, че ако една страна от Алианса бъде нападната, това ще се смята за нападение срещу всички и страните членки ще отговорят на нападението.

Ердоган заплашва да блокира срещата, ако съюзниците не го подкрепят в Сирия

Тема, която съюзниците от Алианса ще трябва да обсъдят на срещата в Лондон, е инвазията на Турция в Северна Сирия. Преди да замине за Обединеното кралство турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ще блокира плана на НАТО за защита на балтийските държави от евентуално руско нападение, ако съюзниците не подкрепят офанзивата му срещу кюрдите.

„Ако нашите приятели от НАТО не признаят за терористична организация тези, които ние смятаме за терористична организация (кюрдите – б.р.), ще застанем срещу всяка стъпка, която бъде предприета в организацията“, каза Ердоган.

Попитан дали проблемът може да бъде разрешен до края на срещата в Лондон, Столтенберг каза: „Не мога да обещая това, но мога да заявя, че работим по въпроса.“

Турската офанзива в Северна Сирия, която взе десетки цивилни жертви, започна ден след като САЩ обявиха, че изтеглят военните си от Сирия. Според публикации, позоваващи се на дипломатически източници, това решение не е било консултирано със съюзниците от НАТО.

Разходите за отбрана остават гореща тема

Друга гореща тема ще бъдат разходите за отбрана на страните членки на НАТО. САЩ настояват останалите страни от Алианса да изпълнят заложената цел да харчат поне 2% от БВП за отбрана. Освен САЩ, в средата на 2019 г. Гърция, Естония, Обединеното кралство, Румъния, Полша и Латвия изпълняват тази цел. САЩ отделят 3,42% от своя БВП за отбрана и смятат приноса си за несправедливо висок спрямо този на останалите страни членки.

Срещата в Лондон отбелязва 70-ата годишнина от създаването на НАТО. Организацията е създадена със Северноатлантическия договор, подписан във Вашингтон на 4 април 1949 г., но влязъл в сила през есента на същата година, след като всички страни основателки го ратифицират. Целта на НАТО при основаването си е била да се противопостави на влиянието на Съветския съюз и да защити Западна Европа от евентуално нападение. Сега организацията има 29 страни членки, очаква се до края на 2019 г. Северна Македония да се присъедини официално и така страните в Алианса да станат 30.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG