Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Преди - проблеми с наводненията, сега - с безводието". Областният управител на Перник е уволнена


Язовир "Студена"
Язовир "Студена"

Министерският съвет (МС) освободи от длъжност в сряда областния управител на Перник Ирена Соколова заради водната криза в града. На нейно място бе назначен общинският съветник от ГЕРБ Емил Костадинов.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов каза, че Соколова трябва да понесе отговорност, защото не е информирала кабинета за проблемите с водата в града. Искането за уволнението ѝ беше поставено за първи път от протестиращите в Перник. От 18 ноември градът е във воден режим.

"Трябва да имаме много ясна стратегия за безводието. Дай Боже да вали сняг непрекъснато, ще го чистим, да напълни язовирите, щото преди имахме проблеми с наводненията, сега - с безводието", заяви премиерът.

Екоминистърът Нено Димов съобщи по време на заседанието на МС, че екипът му не знае какво количество вода от язовир "Студена" е било отклонено към Радомир, допринасяйки за изпразването на водоизточника. В подстанцията е нямало водомер, какъвто от министерството сега са предписали да бъде поставен.

Екпертите на ведомството ще се опитат сега да изчислят количеството като пресмятат направените разходи за ток спрямо нужната за производството му вода. Димов съобщи, че е спряно водоподаването към пернишката топлофикация и завод "Стомана", което е позволило притокът и оттокът от язовира почти да се изравнят.

По последна информация на местното ВиК дружество в язовира има под 5 млн. куб. м. вода при общ обем от над 25 млн. куб. м. Очаква се режимът в града да действа поне до пролетта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG