Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мая Манолова основава платформа за граждански права, вместо партия


Мая Манолова
Мая Манолова

Бившият омбудсман и неуспял кандидат за кмет на София Мая Манолова основава платформа за граждански натиск, а не партия. Това обяви самата тя с уточнението, че идеята ѝ е да консултира гражданите за правата им срещу "високомерието на властта".

"Подкрепата за всеки отделен човек, решаването на неговия конкретен проблем, с отстояване на неговите права срещу лошата администрация и високомерието на властта – това са каузи, зад които ще продължа да стоя, независимо с какво се занимавам", каза Манолова пред бТВ.

Платформата ще предоставя и безплатни юридически консултации от адвокати по всякакви теми от обществен интерес като достъпа до здравна помощ, таксите за образование, подкрепата на хора с увреждания. Новата инциатива на Манолова ще се издържа от дарения и от средства на участниците в нея.

"Много удобно е партиите да кажат, че с политика ще се занимават само те. Гражданите трябва да се заемат с политика, за да защитят правата си", обясни тя, подчертавайки, че платформата няма за цел да се превърне в политическа партия.

Още след балотажа на 3 ноември, бившата депутатка от БСП загатна, че ще оглави нов проект, заявявайки, че ще намери начин "тази гражданска енергия да не бъде разпиляна, да бъде фокусирана в една реална цел – промяна в София и България". След като стана ясно, че е загубила изборите в София от Йорданка Фандъкова само с около 20 000 гласа, екипът на Манолова подаде жалба за касиране на вота, която все още се разглежда от съда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG