Връзки за достъпност

Извънредни новини

Чешкият главен прокурор възобнови делото за измама срещу премиера Бабиш


Андрей Бабиш

Главният прокурор на Чехия Павел Земан обяви в сряда, че е отменил прокурорското постановление от септември, с което бе спряно разследването за измама с еврофондове срещу премиера на страната Андрей Бабиш.

Става въпрос за т.нар. случай "Щъркелово гнездо", в който той и членове на семейството му са заподозрени, че са манипулирали собствеността на земеделско стопанство и конгресен център, за да спечелят неправомерно европейско финансиране от 2 млн. евро. Казусът датира отпреди десетиелтие, когато Бабиш още не бе започнал политическата си кариера.

Малко преди изявлението на чешкия главен прокурор, премиерът на страната заяви, че няма да подаде оставка заради заключенията на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за неправомерно използване на европейски средства, свързани с негови фирми.

Бабиш коментира в сряда пред местния в. "Право", че няма да се наложи на Чехия да връща парите, усвоени от холдинга му "Агроферт", съобщава Ройтерс. "Няма и най-малка причина", отговори той, запитан дали би подал оставка, ако се наложи в резултат на европейския одит страната му да възстановява субсидии за стотици милиони крони.

По думите му заключенията на ОЛАФ не са окончателна присъда и Прага има право да ги коментира преди Европейската комисия да реши как да постъпи. "Категорично отхвърлям идеята, че Чешката република ще трябва да връща пари заради бившата ми компания", декларира Бабиш.

Според информация на чешкия седмичник "Респект" ОЛАФ е установила конфликт на интереси при Бабиш, който трябваше да прехвърли бизнесимперията си на доверителни фондове, за да стане министър-председател. Съмненията са, че въпреки това продължава да е крайният получател на нейните печалби.

От Европейската комисия (ЕК) отказаха да коментират разследването, обхващащо няколко европейски програми, чрез които са финансирани проекти на "Агроферт". Говорител на ЕК заяви единствено, че секретният доклад на ОЛАФ няма да бъде декласифициран.

Три чешки медии съобщиха във вторник, че окончателната версия на документа показва, че Бабиш не се е дистанцирал достатъчно от бизнеса си. Самият той обаче настоява, че е изпълнил всички условия според чешкия закон за конфликт на интереси, прехвърляйки собствеността на холдинга на доверителни фондове.

ОЛАФ води две разследвания за предоставянето на европейски средства на фирми на Бабиш. Едното вече приключи и беше свързано с фондовете за регионално развитие, Кохезионния и Европейския социален фонд. Второто, което още продължава, проверява правомерността на предоставянето на земеделски субсидии на бизнес консорциума, притежаван от Бабиш до 2017 г.

Според сп. "Форбс" чешкият министър-председател е четвъртият по богатство човек в страната. От влизането си в политиката през 2014 г. той непрекъснато отклонява атаки от опозицията, че се намира в конфликт на интереси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

На машина или на хартия. Как е по-сигурно да се гласува
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00
XS
SM
MD
LG