Връзки за достъпност

Извънредни новини

ОССЕ препоръча да се отмени орязването на партийната субсидия


Кристиян Вигенин съобщи, че лично е сезирал международната организация
Кристиян Вигенин съобщи, че лично е сезирал международната организация

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) препоръча да се отмени намаляването на партийната субсидия, съобщи "Клуб Z". Становището е дело на Службата за демократични институции и човешки права към ОССЕ, която е била сезирана от депутата от БСП и заместник-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Международната организация иска гаранции, че "всяка реформа не поставя конкретни участници в неблагоприятно положение, докато други са привилегировани". Според ОССЕ е необходимо да се осигури "множество източници на финансиране за политическите партии", както и "да се разгледа възможността за въвеждане на лимити за вноски за частни дарения".

Въвеждането на подобна рамка бе предложено от "Обединени патриоти", но идеята бе отхвърлена от мнозинството. Преди промените партиите можеха да получават максимум по 10 000 лв. от физически лица, а даренията от фирми бяха забранени.

ГЕРБ, ДПС и "Атака" прокараха през юли поправки в Закона за държавния бюджет и Закона за политическите партии, миксирайки идеята на Министерския съвет за субсидия от 1 лев с предложението на Делян Пеевски и колегите му за "американски тип" открито финансиране на политиците от бизнеса. Единствените приети тогава ограничения бяха фирмите дарители да нямат просрочени публични задължения и да не са регистрирани в офшорни зони.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG