Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Без съществени сътресения". Как проверките по "Апартаментгейт" ще приключат безславно


Повече от 9 месеца Националната агенция по приходите (НАП) не е приключила с всички проверки по "Апартаментейт". А прокуратурата от своя страна не обявява никакви резултати, защото няма пълните данни от НАП. Това показва проверка на Свободна Европа в институциите, които от тази пролет проверяват поредицата имотни сделки на различни политици. "Надяваме се съвсем скоро да завършим работата си", казаха от пресцентъра на приходната агенция пред Свободна Европа. И обясниха, че "всички завършени проверки са изпратени на държавното обвинение веднага след приключването им".

По неофициална информация проверките на физическите лица по казуса са приключили, а в момента текат такива на юридическите. "В една сделка има условно две страни – купувач и продавач. Продавачът следва да се провери също, за да е изчерпателно свършена работата", казват неофициално от ведомството. Това на практика означава, че НАП по всяка вероятност проверява фирма "Артекс", от която са придобити имотите на представителите на управляващата формация.

Официално от пресцентъра на прокуратурата не отговориха на позвъняванията на Свободна Европа, а говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова не вдигна телефона си в рамките на няколко дни. Неофициално от обвинението обаче казват, че "Апартаментгейт" ще приключи при новия главен прокурор. Без съществени сътресения".

Скандалът

Заради скандала с апартаментите, придобити на съмнително ниски цени, оставки подадоха Цветан Цветанов, който бе председател на ГЕРБ в парламента, правосъдният министър Цецка Цачева, ресорните заместник-министри на спорта и енергетиката. А към прокурорската проверка, която първоначално бе насочена към НАП депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов, министъра на туризма Николина Ангелкова, Валери Жаблянов и Крум Зарков от БСП.

До този момент антикорупционната комисия (КПКОНПИ) излезе с решение, че не открива конфликт на интереси в това, че функционери на ГЕРБ са се сдобили с луксозни апартаменти на скандално ниски цени от „Артекс“ година след като управляващата партия е инициирала и променила Закона за устройство на територията така, които позволиха доизграждането на небостъргача „Златен век“.

Проверката обаче бе със съмнително качество, тъй като в нея експертите на КПКОНПИ стъпваха върху неверни факти. Като например, че въпреки че е гласувала за поправката "Артекс" в качеството си на депутат, Цецка Цачева, която се е сдобила с имот на преференциална цена от компаноията, не е в конфликт на интереси. Проверка на Свободна Европа доказа, че Цачева не е гласувала никога за тази поправка. Обяснение как комисията "Антикорупция" не се е справила с проверката на елементарни факти, но е стигнала до генерални заключения, така и не бяха дадени.

Какво демонстрира прокуратурата

Междувременно в края на юни главният прокурор Сотир Цацаров, който вече е кандидат на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, за шефския пост в КПКОНПИ, обяви пред медиите, че краят на проверките за конфликт на интереси в „Апартаментгейт“ не означава, че всичко е приключило. Той припомни, че има и прокурорски, и данъчни проверки, които все още текат. По негови думи решението дали има данни за извършено престъпление ще почива на заключението на данъчните.

Оттогава досега и Цацаров и неговият настоящ заместник и бъдещ наследник на поста Иван Гешев избягват да отговарят на въпроси за "Апартаментгейт". Веднага след като президентът подписа указа за назначаването на Гешев, бъдещият главен прокурор отказа да отговаря на въпроси за случая с имотите на властта, тъй като не желаел да "коментира настоящи производства".

Преди дни по време на изслушването си в парламента за председателското място в КПКОНПИ, Цацаров обясни на депутатите, че проверката на бившия шеф на комисията Пламен Георгиев (който подаде оставка от поста, заради недекларирани части от терасата си и целия последвал казус) се е изчерпала със заключенията на НАП, че няма нередности.

Така стана ясно, че прокурорската проверка за Георгиев, чието имотно състояние също се оказа част от "Апартаментгейт" на практика е приключила, без това официално да е съобщавано от държавното обвинение. Не се знае колко още от случаите са затворени тихомълком.

По всичко личи и, че нагласата на Гешев е да няма особено развитие по казусите. Само преди ден по време на дискусия в ЕП, той бе попитан от евродепутат как върви разследването на "Апартаментгейт". "Независимо от това как е представено медийно, трябва да ни е ясно, че не всичко извършено представлява състав на престъпление. И не всяко престъпление може да бъде доказано", отговори бъдещият главен прокурор.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG