Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия изгони български дипломат „реципрочно“


От руското външно министерство обявиха действията си като "реципрочни" на тези на София

Русия обяви български дипломат от мисията ни в Москва за персона нон грата, съобщи Министерството на външните работи (МВнР).

От институцията съобщават, че посланикът на България в Русия Атанас Кръстин в четвъртък е бил извикан в Министерството на външните работи в Москва, където му е била връчена официална нота. С нея руските власти са обявили за персона нон грата дипломат от родното ни посолство, а причината за това е принципът на реципрочността.

В края на октомври българската прокуратура уличи в шпионаж първи секретар на руското посолство. Според родното обвинение от септември 2018 г. за близо година гражданин на Руската федерация „е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО“. София поиска от руските институции да отзоват дипломата в рамките на 72 часа, а 24 часа по-късно отказа виза на руски военен аташе.

Още тогава от руското посолство обявиха, че „руската страна си запазва право за ответни мерки“. По-късно от сайта на руската мисия изчезна името на пърия секретар Владимир Русяев, за когото се предполага, че е изгоненият дипломат.

От МВнР съобщават, че българският дипломат е с ранг, равностоен на изгонения от руското посолство в София.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG