Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия изгони български дипломат „реципрочно“


От руското външно министерство обявиха действията си като "реципрочни" на тези на София
От руското външно министерство обявиха действията си като "реципрочни" на тези на София

Русия обяви български дипломат от мисията ни в Москва за персона нон грата, съобщи Министерството на външните работи (МВнР).

От институцията съобщават, че посланикът на България в Русия Атанас Кръстин в четвъртък е бил извикан в Министерството на външните работи в Москва, където му е била връчена официална нота. С нея руските власти са обявили за персона нон грата дипломат от родното ни посолство, а причината за това е принципът на реципрочността.

В края на октомври българската прокуратура уличи в шпионаж първи секретар на руското посолство. Според родното обвинение от септември 2018 г. за близо година гражданин на Руската федерация „е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО“. София поиска от руските институции да отзоват дипломата в рамките на 72 часа, а 24 часа по-късно отказа виза на руски военен аташе.

Още тогава от руското посолство обявиха, че „руската страна си запазва право за ответни мерки“. По-късно от сайта на руската мисия изчезна името на пърия секретар Владимир Русяев, за когото се предполага, че е изгоненият дипломат.

От МВнР съобщават, че българският дипломат е с ранг, равностоен на изгонения от руското посолство в София.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG