Връзки за достъпност

Извънредни новини

Поканен или изпратен? Посолството на САЩ очаква пристигането на постоянен юридически съветник


Доналд Тръмп и Бойко Борисов по време на срещата им във Вашингтон
Доналд Тръмп и Бойко Борисов по време на срещата им във Вашингтон

Посолството на САЩ в България нито потвърди, нито отрече, че премиерът Борисов сам е поискал от американската страна да изпрати в посолството си в София постоянен юридически съветник.

Повод за интереса е интервюто на министър-председателя Бойко Борисов пред бТВ по-рано тази седмица. На въпрос на водещата: "Не е ли озадачаващо американците да изпращат специален човек, в нашето посолство тук, който да отговаря за върховенството на закона у нас и за свободата на медиите. (…) Защо изпращат този човек?", Борисов отговори: "Защото аз съм поискал да пратят човек".

Запитани дали тази инициатива действително принадлежи на премиера, от посолството отговориха на Свободна Европа по следния начин: "Очакваме пристигането на нашия постоянен юридически съветник, както и плодотворно сътрудничество с българските власти".

Нито от изказването на Борисов, нито от коментара от мисията на САЩ у нас, стана ясно дали един човек ще следи и двете теми - медиите и правосъдието.

Ако наистина българската страна е поискала подобен съветник в американското посолство, то не е ясно кога се е случило това.

За постоянен юридически съветник в мисията на САЩ у нас официално се говори от февруари тази година. Тогавашният посланик Ерик Рубин обясни в интервю за Свободна Европа, че преди 11 години американската страна е изтеглила от България офиса на съветниците по правните въпроси - служители от американското Министерство на правосъдието. Това се е случило в навечерието на приемането на страната в Европейския съюз. През февруари Ерик Рубин обясни, че заради проблемите с върховенството на закона и корупцията, в посолството на САЩ в София отново ще пристигне специалист по въпросите на правосъдието.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG