Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой излъга? Намесата на Борисов в съдебната власт засега остава без реакция


Трима от стария състав на ВСС, излъчени от парламента с гласовете на ГЕРБ, отрекоха пред Свободна Европа премиерът Бойко Борисов да им е казвал да подкрепят Лозан Панов за председател на ВКС. Соня Найденова, Юлияна Колева и Каролина Неделчева твърдят, че не са получавали подобни указания.

Противно на думите им преди два дни министър-председателят заяви пред бТВ, че лично е допринесъл за избора на Панов "с начина, по който се избират във висшия съвет... С излъчените от нас представители".

Ден след думите на премиера ВСС не обърна внимание на признанието му в национален ефир, че кадрува по върховете на съдебната власт. За разследване призова самият Панов, но колегите му в пленума на съвета дори не обсъдиха случая. Потърсени за коментар от прокуратурата също не коментираха нищо по възможността за евентуално разследване на случая.

Изясняването на казуса е от компетентността на Висшия съдебен съвет, доколкото думите на премиера са свидетелство за нарушаване на независимостта на съдебната власт. От друга страна, прокуратурата е тази, която може да установи дали не става дума и за търговия с влияние. Нито една от тези институции не даде признаци, че ще търси обективната истина.

Кое е вярното?

Каква е истината не може да се разбере, защото трима от петимата членове на предходния състав на ВСС, с които се свърза Свободна Европа обясниха, че не са получавали указания нито от ГЕРБ, нито от Борисов за кого да гласуват, когато кадровият орган избираше председател на ВКС.

"Не съм водила такъв разговор", отговори лаконично Соня Найденова. Каролина Неделчева пък заяви, че не познава Бойко Борисов. "Никой не ми е оказвал никакъв натиск, нито ме е съветвал как да гласувам. Гласувала съм по съвест и вътрешно убеждение за Лозан Панов", каза тя и добави, че не познава министър-председателя. По думите на Юлиана Колева тя от самото начало на процедурата за избор на председател на ВКС е застъпвала тезата, че постът трябва да бъде спечелен от Павлина Панова (конкурентка на Лозан Панов). "Никога при избора на тримата големи не съм получавала нареждания и съвети. Тогава (за ВКС-бел.авт.) не гласувах с мнозинството във ВСС", каза Колева.

Кое твърдение от твърденията е вярно може да опита да разбере ВСС. Съдебният съвет обаче не изглежда заинтересован от темата, въпреки че тя е пряко свързана с независимостта на съдебната власт.

ВСС в годините, и различните си състави, ясно е показал, че установяването на политическо вмешателство в съдебната система, не е сред приоритетите му. Същата незаинтересованост от темата кадровият орган на Темида прояви през 2014 година след обясненията на съдия Павлина Панова, че се е срещала с Бойко Борисов по време на процедурата за избор на председател на ВКС.

СМС, Пеевски и "Ти си го избра"

ВСС не се заинтересува дали премиерът се меси в съдебната власт, когато пред 2016 година Борисов влезе на заседанието на съдебния съвет, след като Лозан Панов "освети" един премиерски СМС, изпратен в разгара на обсъждането на аферата "Яневагейт".

Мнозинството на Сотир Цацаров искаше да прекрати проверката по скандалните записи, които замесиха главния прокурор и премиера в скандал за търговия с влияние в съдебната система. Тогава съдия Панов разкри СМС от Борисов, който е трябвало да му покаже, че лидерът на ГЕРБ е имал къртица във ВСС и знае във всеки един момент кой какво говори. По това време Лозан Панов говореше, че ВСС не бива да прекратява проверката на "Яневагейт" и да вземе сериозни мерки.

Минути след оповестяването на СМС-а, Борисов пристигна на заседанието, а голяма част от членовете, вместо да му зададат въпроси как получава информация за случващото се в съдебния съвет, му станаха на крака.

В годините систематично ВСС и прокуратурата отказват да се занимават не само с евентуалното влияние на Борисов в съдебната система, но и с твърдения за подобно вмешателство от страна на депутата от ДПС Делян Пеевски. Дори и когато те идват от действащи магистрати, заемали отговорни постове.

Такъв беше случаят с бившия председател на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов преди 5 години. Такъв беше и случаят от тази година, когато бившият председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов разкри, че изборът му на тази позиция станал възможен едва след среща с тогавашния председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, организирана от Янева. На този разговор обаче се е появил и самият Пеевски, с когото Колев е споделил кой е Лалов и какъв е поводът за срещата им.

За пряката намеса на изпълнителната и законодателната власт в изборите на тримата големи не се говори от днес. Признание в тази посока само през последната година направиха бившият председател на ВАС Константин Пенчев и бившият заместник-председател на ВКС Румен Ненков. Още през 2013 година пък до медиите стигна таен запис, в който бившият градски прокурор на София Николай Кокинов коментираше назначението на главния прокурор Сотир Цацаров с Борисов с думите: "Не ми се подсмихвай, ти сам си го избра". В нито един от случаите ВСС не се занима с темата.

XS
SM
MD
LG