Връзки за достъпност

Извънредни новини

Павел, който помага на хората да помагат на хора


Павел Кунчев
Павел Кунчев

Според много мнения и анализи доброволчестовото е дума, която не се отличава само с положителен смисъл. Причината за това се крие в периода на социализма, когато доброволческата дейност е задължителна, а тези, които не се включват, са заплашени от различни наказания.

С настъпването на демокрацията и особено в последните години обаче доброволчеството става все по-популярна дейност, а най-активни се оказват младите хора в България.

Сред тях е и Павел Кунчев, според когото доброволчеството и гражданската активност са ключови за нормалното функциониране на обществото. През 2011 г. заедно с още няколко човека той се превръща в основател на най-голямата платформа за доброволческа дейност в България „Time Heroes”.

„Основният смисъл от това да има „Time Heroes“ е свързан с това, че някак си всичко социално влиза по много драматичен и проблематичен начин в дневния ред на повечето хора. Същевременно културата на доброволчество не е толкова развита в България и ако някой искаше да подкрепи някаква кауза, обикновено беше доста трудно да стигне до нея, дори ако има да даде примерно четири часа от живота си, за да помага в някоя социална кухня или да се занимава с деца от дом“.

Всъщност основната идея, която стои зад Time Heroes, е именно тази – да помага на хората да намират идеи, чрез които да превърнат времето и уменията си в позитивна сила. Да станат герои.

От създаването си до днес Time Heroes стои зад 1967 мисии, в които са се включили повече от 66 хиляди души, 752-ма организатори и са се случили на 217 места в цялата страна.

Въпреки тези впечатляващи резултати Павел казва, че близо 40 % от кандидатствалите за организиране получават отказ заради различни проблеми около кандидатурите им. Всяка организация, която провежда събитие, бива проверявана, а ако бъде одобрена, се подпомага по различни начини като комуникация, набиране на доброволци и т.н.

„Искахме също и да се виждат повече неща, които се случват в гражданската сфера, които остават на тъмно и са малко невидими“, казва Павел.

Time Heroes подхожда много по-мащабно към организацията и подпомагането на дадено събитие. Освен създаването на привлекателна обява към събитие и събирането на доброволци на едно място, се прави опит те да бъдат мотивирани - особено когато дейността е дългосрочна. За да може пък да има устойчивост, от организацията търсят обратна връзка, както от доброволците, така и от организациите, които са инициирали събитието. Всичко това води до подобряване на процеса като цяло.

Според Павел доброволчеството е ефективно и ефикасно затова да се променя непосредствената среда, в която българите живеят. Въпреки че България остава на едни от последните места по доброволчество в ЕС, все пак в последните години има голям ръст сред хората и каузите, които се осъществяват.

„Да си доброволец е полезно както за получаващата страна, така и за теб. И в това няма нищо срамно и неестествено. Да помагаш и споделяш времето и уменията си е по-приятно, отколкото си представяш. Това, което ме радва е, че има много млади хора, които се включват, сред тях има такива с кариери, които започват все по-често да предлагат про боно услуги. Това е тенденция в световен мащаб и тя не подминава България“.

Заради успешната дейност на организацията и в частност на самия Павел, той е избран за стипендиант на престижната „Фондация "Обама“, която цели да помогне за развитието на лидерите на бъдещето. Павел е един от 12 човека от цял свят, които получават високота чест и е сред едва двамата представители на Европа, които са избрани от фондацията.

Дълги години Павел се е занимавал с комуникации. Родом е от Плевен.

"Доброволчеството е лепилото на обществото", смята Павел. "То ни помага да сме по-добри и другите да са по-добри към нас. А без това лепило всичко се разпада."

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG