Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът на ЕС реши: В блок с парно всички трябва да плащат


Още с въвеждането на топломерите заплащането на отоплението за общите части стана обект на множество спорове и недоволство от клиентите
Още с въвеждането на топломерите заплащането на отоплението за общите части стана обект на множество спорове и недоволство от клиентите

Съдът на Европейския съюз постанови, че правото на блока допуска национална правна уредба, с която се предвижда всеки собственик на апартамент в сграда, в режим на етажна собственост, да участва в разходите за отопление на общите части. Произнасянето идва след спор по две дела от България.

Според съда при режим на етажна собственост с централно отопление за общите части не става въпрос за непоръчана доставка и че при такива сгради е невъзможно да се изготви напълно индивидуална сметка за потребление.

Ищците Николина Димитрова и Митко Стефанов, които са в спор съответно с „ЕВН България Топлофикация“ и „Топлофикация София“, са претендирали, че не трябва да плащат за отдаваната през сградната инсталация топлоенергия, защото самите те не са давали индивидуално съгласие да получават централно отопление и не го използват в своите жилища.

Съдът посочва, че нормативната уредба за определяне на сметки у нас не е в разрез с европейските разпореди. В решението също така се изяснява, че в случая не става въпрос за „непоръчана доставка“, тъй като етажната собственост е взела решение за подаване на топлина за сградната инсталация, а оттам и за общите части.

От съда отчитат, че монтираните във всяко жилище топломери показват реално консумираната енергия и гарантират изчисляването на сметката за имота, но трябва да се взима предвид факта, че жилищата не са енергийно независими. Това означава, че тъй като топлината преминава през всички помещения в сградата, цената за топлоенергията, отдадена на сградната инсталация, може да се изчислява пропорционално на всеки апартамент, което също не влиза в разрез с европейските разпоредби.

Още с въвеждането на топломерите заплащането на отоплението за общите части стана обект на множество спорове и недоволство от клиентите. Разпоредбите няколко пъти бяха променяни, а към момента потребителите избират процент, който се начислява в текущите им сметки. Впоследствие тази консумация се преизчислява на база отчетеното от топломерите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG