Връзки за достъпност

Извънредни новини

Актрисата Стоянка Мутафова почина на 97-годишна възраст


Стоянка Мутафова играе повече от 70 години на сцената и има над 100 театрални и над 30 роли в киното.

Стоянка Мутафова, една от най-големите актриси в историята на българското кино и театър, е починала тази сутрин в 6:20 ч., съобщиха от от Военномедицинска академия, където тя беше на лечение.

В края на октомври 97-годишната актриса претърпя операция, последвана от тежко възстановяване.

"Ураганът "Стояна", "неотразимият женски феномен на българското кино", "фината аристократка на сцената", "бунтарката, която може да се държи и като принцеса, и като уличен гамен", "лудетината", "най-смешната актриса", "школа за начинаещите артисти", "диагнозата Мутафова", са част от прякорите, които получава в дългогодишната си кариера.

Стоянка-Мария Константинова Мутафова е родена на 2 февруари 1922 г. в София. Дъщеря е на известния писател и драматург Константин Мутафов, който искал дъщеря му да стане археолог. Завършва класическа филология в Софийския университет "Климент Охридски", но по-късно решава да кандидатства в Държавната театрална школа към Народния театър "Иван Вазов", където обаче е скъсана заради писмо на баща й до директора на театъра.

През 1947 г. тя получава диплом за професионална актриса, а между 1949 и 1956 г. е актриса в Народния театър. През 1956 г. става един от основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константнов“, където преминава и основната част от кариерата ѝ.

Следват повече от 70 години на сцена, над 100 театрални роли и над 30 в киното.

Едни от най-известните ѝ роли в театъра са в постановките „Космонавти“, „Госпожа стихийно бедствие“, „Магистратите също плачат“, „Квартет“, „Шедьовър“.

На големия екран е най-позната от филмите „Топло“, „Бялата стая“, „Специалист по всичко“, „Баш майсторът началник“. Играе Баба Цоцолана в телевизионния сериал „Патиланско царство“, а едно от последните ѝ участия в телевизионна продукция беше в сериала „Столичани в повече“.

На 8 февруари 2012 г. е представена биографичната ѝ книга "Една фурия на 90", която Стоянка Мутафова пише в съавторство с драматурга Юрий Дачев. Дъщеря ѝ Мария Грубешлиева е автор на две биографични книги за актрисата. Първата е "Стоянка Мутафова: Госпожа Стихийно бедствие", която е издадена през 2009 г., а втората - "Добър вечер, столетие мое!" - излиза през 2017 г.

За своята творческа дейност Стоянка Мутафова получава множество награди и отличия, сред които са орден "Кирил и Методий" първа степен, Наградата на Съюза на артистите в България за цялостно творчество, „Почетен гражданин на София“, орден „Стара планина“ първа степен, награда "Аскеер" за цялостно творчество, награда „Златен век“ на Министерството на културата и други.

Според агенция "Ройтерс" Стоянка Мутафова е най-възрастната активно играеща актриса след починалия през 2016 г. руски актьор Владимир Зелдин, който се е качвал на сцената до 101-годишната си възраст.

Поклонението пред тленните останки на актрисата ще бъде в понеделник, 9 декември, в Сатиричния театър в София от 11 до 16 часа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG