Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бургаската екоинспекция разреши строителство в "Градина" и Синеморец


Строеж близо до курорта "Слънчев бряг" през 2006 г.
Строеж близо до курорта "Слънчев бряг" през 2006 г.

На къмпинг "Градина" ще се строи бистро, бар и търговски обекти, съобщи БНР. Решението е било взето от бургаската екоинспекция в края на ноември, но доби публичност едва в събота след публикация на медията.

Търговският обект на къмпинга ще включва също обслужващи площи и трафопост. Строителството ще бъде изградено на територия от 5 декара.

Наред с това РИОСВ-Бургас е одобрила и строителство на вила на метри от брега в Синеморец, където бетонът е вече излят, съобщи "Биволъ". Става дума за решение, взето въпреки факта, че все още не е приет новият ОУП на Царево, а има и издадени забранителни заповеди на две министерства.

Строителството на къмпинг "Градина" започна през януари тази година, едновременно с няколко други проекта по бреговата ивица на Черно море. Впоследствие строителната дейност беше замразена под натиска на екологични и други граждански организации.

Проектът за къмпинг "Градина" попада в защитената зона „Бакърлъка“ за опазване на дивите птици и граничи със защитената зона „Плаж Градина – Златна рибка“ за опазване на природните местообитания.

В края на ноември екоинспекцията в Бургас е издала положителна оценка за съвместимостта за строежа в "Градина", като е посочила, че в рамките на терена, предвиден за застрояване, няма дюни, а територията е урбанизирана за курортна дейност. Дюните са само в близост до проекта, уточняват от инспекцията. Оттам твърдят, че строежът ще засегне минимално защитената зона и няма да повлияе особено на птиците, въпреки че е намалена буферната зона, свободна от застрояване.

Обектът попада в зона „А“ на крайбрежието и за него е предвидена 20% плътност на застрояването, седем метра максимална височина на сградите и 70% озеленяване, половината от което трябва да е с дървета.

Възложител е „Градина“ АД, зад което стои известният бизнесмен Людмил Стойков.

Собственик на имота в Синеморец, за който екоинспекцията е издала разрешително за строеж, е арх. Добромир Добрев, пише "Биволъ". Добрев има реализирани проекти в София заедно с "Артекс" - компанията, от която бившият министър Цветанов и други представители на изпълнителната и законодателната власт бяха купили луксозни апартаменти на цени, по ниски от пазарните.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG