Връзки за достъпност

Извънредни новини

Половин година протести. Десетки хиляди поискаха свобода в Хонконг


Протестът в Хонконг в неделя, 8 декември 2019

Хиляди хора излязоха по улиците на Хонконг с искания за свобода, предаде БТА. Протестите в Хонконг утре навършват половин година. Демонстрацията в неделя е организирана по случай предстоящия Международен ден за защита на правата на човека, който се отбелязва на 10 декември.

Протестиращите образуваха жива верига, виеща се из целия търговски район на залива Козуей. Хилядите демонстранти изпълваха тесните улички с викове "Революция сега!" "Революцията на нашето време", "Подкрепете Хонконг!". Те вдигаха ръка с разперени пет пръста, което е израз на петте искания на протестиращите. Сред тя е искането за демократични избори за лидер и парламент на Хонконг.

По-рано днес полицията арестува 11 души на възраст между 20 и 63 години и конфискува оръжия, сред които военни ножове, пиратки, полуавтоматичен 9-милимитров пистолет "Глок" и над сто патрона. Това е първото изземване на боен пистолет за шестте месеца протести, отбелязва "Ройтерс".

Бившата британска колония днес е част от Китай, но се подчинява на лозунга "една страна, две системи" и допуска много човешки права, които се съществуват в основната част на Китай. Въпреки това много хора се страхуват, че Пекин прогресивно увеличава натиска си върху Хонконг и все повече се меси в управлението му.

Сегашният маратон от протести започна през юни заради замразения вече проектозакон, който щеше да позволи жителите на Хонконг да се екстрадират в Китай. Те прераснаха в общ призив за повече демокрация и свобода.

Протестът от неделя се провежда две седмици след като демократичните кандидати спечелиха 90 % от местата в областния съвет. Изборите отбелязаха рекордно участие на гражданите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Хокей на 81 години
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
XS
SM
MD
LG