Връзки за достъпност

Извънредни новини

42 пенсионни режима: как Франция прави реформа при непрекъснат уличен бунт


Президентът Еманюел Макрон (вляво) и премиерът Едуар Филип. Снимката е архивна.
Президентът Еманюел Макрон (вляво) и премиерът Едуар Филип. Снимката е архивна.

800 хиляди протестираха срещу плановете му, а той просто каза, че няма да отстъпи. Френският премиер Едуар Филип обяви в сряда конкретните предложения от замислената пенсионна реформа. Тя има множество важни за французите детайли, но за останалия свят реформата е сведена до едно - тя би трябвало да отмени 42-те различни пенсионни режима, които съществуват в страната.

Става дума за различните условия, при които се пенсионират различни групи в обществото. Ето пример: сега повечето французи спират да работят на 62 години и макар да са внасяли нужните осигуровки, рискуват да се озоват с пенсия от около 1000 евро. Машинистите обаче се пенсионират почти осем години по-рано и могат да си тръгнат с пенсия от по 3000 евро. Докато са работели обаче, машинистите са получавали по-ниски заплати от колегите си в други западноевропейски страни, и това също е част от феномена, наричан "различни пенсионни режими".

Разликите в начина на пенсиониране не са въпрос само на направени вноски, нито на професии със съответните особености. "Режимите" са толкова специални, че дори не са обвързани с точно определен отрасъл. В рамките на една фирма, каквато е държавната железопътна компания, има 12 различни пенсионни режима – за различните професии и длъжности. Режимите имат и различни нива на вноски и обезщетения.

В последните 30 години са правени опити да се промени тази система, но те винаги са приключвали с провал. Прокарвани са били само отделни елементи в законодателството. Една промените беше гласувана в условията на стачки и протести през 2010 г. и с нея се повиши пенсионната възраст от 60 на 62 години. Това е една от най-ниските пенсионни възрасти в ЕС.

Фактът, че досега никой не е успявал да промени системата, защото уличните протести са успявали да блокират цялата страна, дава кураж и на "жълтите жилетки" от 2018-2019 г. Щом чуят, че Макрон и Филип не смятат да отстъпват, те напомнят, че същото е казвал и премиерът Ален Жюпе през 1995 г.: "никога няма да се откажа от моя проект". А пък е станало точно обратното.

Сега Макрон прави нов опит да се създаде единна централизирана пенсионна система. Социологическите данни сочат, че повечето французи искат да се промени сегашната система, но нямат доверие, че именно Макрон ще проведе реформата добре. Като под "добре" всеки разбира нещо различно. В някои сектори например пенсионните режими са работили достатъчно добре и това води до страх, че като ги закрият и обединят с останалите, това ще доведе до загуби и до по-ниски пенсии.

Реформата "Макрон"

Конкретните предложения на Макрон предвиждат замяната на различните пенсионни режими с единна система.

Войници, пожарникари, надзиратели в затворите и полицаи запазят възможността си да се пенсионират по-рано. Възможност да се пенсионират на 62-годишна възраст ще имат хората, които работят в тежки условия, например медицинските сестри, които карат нощни смени. Като мярка за солидарност, изкарващите над 120 000 евро годишно ще трябва да плащат допълнителна вноска. Пенсиите на учителите няма да бъдат намалявани.

Минималната възраст за пенсия ще остане 62 години, но хората ще бъдат стимулирани да работят докато навършат 64 години чрез бонуси към пенсията, която ще получават. Минималната пенсия при пълен трудов стаж ще бъде 1000 евро на месец.

Реформата ще се прилага изцяло за хората, излизащи на пазара на труда от 2022 г. и няма да засегне родените преди 1975 г. За родените след това новите правила няма да се прилагат, ако се пенсионират преди 2025 г., а ако се пенсионират след това - само за годините след 2025 г.

Предложенията, обявени тази седмица, ще бъдат внесени в парламента след Коледа.

Пред "Журнал дьо диманш" премиерът Филип заявява, че реформата ще помогне на най-онеправданите от сегашната система – жените, селскостопанските производители и самонаетите. Той казва и друго - че ако сега Франция не направи сериозна и дълбока промяна, някой друг в близкото бъдеще "ще извърши една брутална промяна, в буквалния смисъл брутална".

Критиците му казват, че идеите накрая ще катастрофират в една "единна" система с 42 изключения. Може и да познаят. Но кой знае, след толкова много провалени опити може би е дошъл моментът за един успешен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG