Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия е отстранена от световния спорт за четири години


Решението на WADA може да извади Русия от Олимпийските игри в Токио 2020, Пекин 2022 и Световното първенство по футбол в Катар
Решението на WADA може да извади Русия от Олимпийските игри в Токио 2020, Пекин 2022 и Световното първенство по футбол в Катар

Световната антидопингова агенция (WADA) извади Русия от предстоящите събития в световния спорт за период от четири години, предаде Ройтерс, позовавайки се на ТАСС. Причина за наказанието, което лишава страната от участие в Олимпийските игри в Токио и Пекин, както и световни първенства в редица спортове, е манипулацията на проби на руски спортисти.

По-рано през годината от WADA обявиха, че руската антидопингова агенция не е спазила редица изисквания, както и че има несъответствия в базата данни, свързана с резултатите на множество атлети. Пълното съдействие от руска страна беше основно условие за временното вдигнане на забараната за нейните спортисти.

Антидопинговият скандал, заради който Русия изгуби права да участва в международни състезания, започна през 2015 г., когато редица институции, включително руското правителство, бяха обвинени, че са прикривали злоупотреба със забранени вещества по време Олимпийските игри в Сочи. Така Москва бе изхърлена от игрите в Пьонгчанг, но нейни състезатели все пак взеха участие под неутрален флаг.

Последствията за руските атлети отновно ще бъдат същите, като те и техните екипи, ще трябва да доказват, че не са изпозлвали забранени вещества, след което ще могат да получат разрешение да се състезават под неутрален флаг.

Наказанието на WADA включва и забрана за домакинства и кандидатури за такива за четири години. Москва няма да има възможност да кандидатства и за домакинството на летните Олимпийски игри през 2032 г.

Освен това на Русия ще бъдат отнети и вече спечелените домакинства, попадащи в този период, освен ако, според антидопинговата оргнизация, преместването на събитието е невъзможно. Все пак страната ще приеме мачове от Европейското първенство по футбол през следващата година, както и финала на Шампионската лига, който ще се проведе през 2021 г. в Санкт Петербург.

Забрана получават и представителите на Русия в международните спортни организации. Нито един от тях няма да има право да работи или да бъде част от комисия, която работи със световната антидопингова агенция.

Решението на WADA може да бъде обжалвано в срок от 21 дни пред Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG